Гадафи у јавности први пут након 11. маја

Либијска државна телевизија емитовала је јуче снимак Моамера ел Гадафија како дочекује јужноафричког предсједника Јакоба Зуму, што је први пут да је либијски вођа виђен у јавности од 11. маја. Гадафи је приказан како дочекује Зуму и друге званичнике из јужноафричке делегације, која је данас допутовала у Триполи, и затим са њима одлази дуж једног […]

уторак, 31 маја, 2011 / 09:18

Либијска државна телевизија емитовала је јуче снимак Моамера ел Гадафија како дочекује јужноафричког предсједника Јакоба Зуму, што је први пут да је либијски вођа виђен у јавности од 11. маја.

Гадафи је приказан како дочекује Зуму и друге званичнике из јужноафричке делегације, која је данас допутовала у Триполи, и затим са њима одлази дуж једног ходника.

Чланови две делегације су затим приказани како седе у белим фотељама у великој соби.

Либијска телевизија није навела где је састанак одржан, пренео је Ројтерс,

Гадафи, чије су оружане снаге протеклих седмица биле мета појачаних напада НАТО, није виђен у јавности од 11. маја када је државна телевизија емитивала снимак састанка племенских вођа коме је присуствовао.

Државна агенција ЈАНА је известила да је током разговора са Зумом, Триполи одбацио „кршење” резолуција Уједињених нација за које је одговоран НАТО, покушаје „политичких ликвидација” и уништавање државне инфраструктуре, као и поморску блокаду Либије.

Током разговора, режим у Триплију је такође тражио да Савет безбедности УН размотри „механизме за примену резолуција” када је реч о Либији, навела је ЈАНА.

Државна агенција је јавила да је Зума напустио престоницу после састанка који је трајао неколико сати, пренео је АФП.

Пре разговора у Триполију, Зума је за јужноафричку телевизију изјавио да НАТО кампања у Либији угрожава покушаје Афричке уније за постизање мировног споразума.

Међународна интервенција у Либији почела је 19. марта, у складу са резолуцијом Савјета безбедности УН у циљу заштите цивила, а НАТО је команду над овим операцијама преузео крајем марта.Оставите одговор