Фунта расте рекордно, евро пада

Британска фунта у петак је достигла рекордну вриједност у односу на амерички долар у посљедњих готово пет година. Ово се догодило након што је гувернер Централне банке Енглеске Марк Карни најавио да би до раста каматне стопе могло доћи раније него што се очекивало. Вриједност британске валуте порасла је на 1,6960 долара са 1,6830 долара […]

недеља, 15 јуна, 2014 / 14:58

Британска фунта у петак је достигла рекордну вриједност у односу на амерички долар у посљедњих готово пет година.

Ово се догодило након што је гувернер Централне банке Енглеске Марк Карни најавио да би до раста каматне стопе могло доћи раније него што се очекивало.

Вриједност британске валуте порасла је на 1,6960 долара са 1,6830 долара колико је износила дан раније, након што је Карни рекао да би се раст каматне стопе са садашњих рекордних 0,5 одсто „могао десити брже него што у овом тренутку тржишта очекују“.

Карни се ипак оградио, рекавши на годишњем банкету банкара да понашање Централне банке Енглеске није предодређено и да ће та институција доносити одлуке у складу са долазећим економским подацима.

Економисти су брзо реаговали и ажурирали своје прогнозе, па сада неке од тих прогноза предвиђају раст каматне стопе почетком 2015. године или чак и раније.

Британска фунта је посљедњи пут премашила вриједност од 1,70 долара у августу 2009. године.

На свјетским валутним тржиштима курс евра према долару пао је прошле седмице недалеко од најнижих нивоа у четири мјесеца, што је посљедица врло лабаве монетарне политике у еврозони, док би у САД-у камате могле бити повећане прије него што се очекивало.

Курс евра према долару ослабио је прошле седмице 0,8 одсто, на 1,3540 долара.

У односу на јен , цијена евра пала је, 1,2 одсто, на 138,15 јена. И долар је ослабио према јену, за 0,4 одсто, па му је курс пао на 102,05 јена.

Евро је под притиском још од претходне седмице, када је Европска централна банка смањила кључне каматне стопе на рекордно ниских 0,15 одсто и увела негативну камату од 0,10 одсто на депозите банака код централне банке.

То је потакло одљев капитала из еврозоне јер улагачи узимају зајмове у еврима по врло ниским каматама и широм свијета купују имовину која носи више приносе.

Због тога се курс евра креће недалеко 1,3503 долара, најнижег нивоа у четири мјесеца, на који је пао прије десетак дана, непосредно након што је ЕЦБ смањила камате.

Долару, с друге стране, подршку пружају добри подаци из америчке привреде, коју су потакле шпекулације да би тамошња централна банка Фед могла повећати камате прије него што се мислило. Због тога, расту приноси на америчке обвезнице, а то подржава америчку валуту.

Подршку долару пружиле су и забринутости улагача због јачања напетости у Ираку, што је потакнуло раст цијена нафте на међународном тржишту.