Фукушима експлодирала и трећи пут

ТОКИО – Оштећена нуклеарна централа "Фукушима – Даи Ићи” емитује повишен ниво радијације послије синоћне, треће експлозије у том постројењу, и околно становништво је упозорено да не излази из својих домова, јављају јутрос медији. У Токију, који је од централе удаљен 270 километара, благо је увећана радијација, али званичници тврде да она не може да […]

уторак, 15 марта, 2011 / 09:26

ТОКИО – Оштећена нуклеарна централа "Фукушима – Даи Ићи” емитује повишен ниво радијације послије синоћне, треће експлозије у том постројењу, и околно становништво је упозорено да не излази из својих домова, јављају јутрос медији.

У Токију, који је од централе удаљен 270 километара, благо је увећана радијација, али званичници тврде да она не може да угрози здравља 39 милиона људи који живе у главном граду и његовој околини, јавља агенција Асошијетед прес (АП).

Око нуклеарне централе у Фукушими, у чија је три блока, након катастрофалног цунамија у петак, долазило до експлозија нагомиланог водоника, формирана је зона забрањеног лета у радијусу од 30 километара, јавља британски Би-Би-Си (ББЦ).

У међувремену, пожар је избио у четвртом блоку централе у којем до сада није била проблема, а јапанска влада сматра да је и тамо могући узрок експлозија нагомиланог водоника, саопштила је Међународна агенција за атомску енергију (ИАЕА).

Ватра је угашена, и реактор искључен, али се вјерује да је управо пожар био извор повећане радијације, јавља АП.

Премијер Јапана Наото Кан рекао је преко телевизије да се радијација шири из четири реактора оштећене централе, и упозорио на опасност од њеног даљег цурења. Такође је затражио од становништва које живи у кругу од 30 километара око централе да не излази из домова.

У тој области живи око 200.000 људи чија је евакуација у току од суботе када је настала хаварија централе.

Како јавља јапанска агенција Кјодо, мало јужније од постројење јутрос је измјерена 100 пута већа радијација од нормалне.

У случају продуженог излагања, ти нивои су забрињавајући, али далеко од тога да су фатални по људско здравље, оцјењује агенција АП.

У Вашингтону је саопштено да је озрачено 17 чланова посаде три хеликоптера ратне морнарице САД који су, недалеко од оштећене централе учествовали у акцији спасавања послије земљотреса.

Метеоролози предвиђају да ће данас у околини Фукушими падати снијег и да ће дувати југозападни вјетар – у правцу Токија – који ће затим промијенити правац ка западу. Овај податак је битан због кретања евентуалних нуклеарних падавина.

У многим дијеловима Јапана, без обзира на удаљеност од зоне погођене цунамијем, формирају се велики редови испред продавница, и јављају се несташице намирница.

Би-Би-Си јавља да су многи летови за Јапан отказани, а тајвански авиопревозник Ева отказао је летове за Токио и Сапоро до краја марта, јавила је агенција Ројтерс.Оставите одговор