Фронтал упратио: Српски пројектили за минобацаче у рукама Исламске државе

На фотографијама сиријске државне агенције САНА, у једној импровизованој војној радионици ИД, снимљени су оборени дронови Војске Израела, које су намјеравали рециклирати и опремити минобацачким гранатама произведеним у Србији.

четвртак, 2 августа, 2018 / 00:25

У питању су дронови "Скајларк", који су пронађени у мјесту Абидин, оборени у подручју Јармучке долине у покрајини Дараа. За минобацачке гранате које се виде на фотографији, поријекло и пут којим су доспјели до Сирије су сасвим другачији.

Домаћи и свјетски медији су већ објављивали да намјенска индустрија Србије продаје наоружање Саудијској Арабији, али и САД. Фотографија на којој се јасно виде минобацачке гранате 60 милиметара, типа М73 и М90, са натписима на српском језику (и ћирилицом и латиницом) јасно указује гдје такво наоружање и преко којих посредника завршава у овом грађанском рату.

Самим тим, нема бољег доказа ко су спонзори Исламске државе, будући да је ово оружје, заједно са поменутим дроновима, пронађено у провинцији Дараа, у џепу ИД, који је граничио са Јорданом и израелском војском која од 1974. године држи окупирану Голанску висораван, која је, фиктивно, још увијек званично дио Сирије.Оставите одговор