Фронтал.РС је скроз децентрализован: Прљача 2021 и њени пјесници

Међународни илиндански пјеснички сусрети "Прљача 2021" биће одржани сутра у Дервенти, а учествоваће пјесници из Републике Српске, Федерације БиХ, Црне Горе, Србије, Словеније и Њемачке.

петак, 6 августа, 2021 / 23:29

Организатор 20. сусрета "Прљача" јесте Српски књижевни клуб /СКК/ "Вихор" Дервента, уз покровитељство града Дервенте и градоначелника Милорада Симића.

"На манифестацији ће бити промовисан зборник, који садржи све пјесме које су на наградни конкурс доставили пјесници из многих држава. Учешће на манифестацији и објава радова у зборнику се не плаћа", потврдили су из "Вихора".

Организатори су припремили пригодне награде за побједнике по категоријама наградног конкурса, а сви учесници добијају на поклон зборник радова, пригодне захвалнице и друге поклоне.

Предсједник СКК "Вихор" Дервента Ненад Симић рекао је да је значај манифестације вишеструк и прелази оквире локалног карактера, а осим промоције у области културе значајан је допринос и промоцији туристичких потенцијала града.

"На манифестацију долазе пјесници из многих крајева. Након боравка на ријеци Укрини и обиласка града они се послије поново враћају у овај град и у вријеме када се не одржава манифестација Прљача, чиме смо допринијели промоцији града Дервента", рекао је Симић.

Према његовим ријечима, и у најтеже вријеме, као што је било прошле године због забрана и ограничења у вези са ширењем вируса корона, настављена је традиција.

"Манифестације није прекинута и испоштоване су све превентивне мјере које су прописале надлежне институције. Број учесника је био смањен, али порука коју шаљемо организацијом сусрета није ништа мања", додао је Симић.

Идејни и стварни утемељивачи сусрета "Прљача" су Савко Пећић Песа, Славко Покрајац и Милорад Мишо Ђурђевић, а значајан допринос постојању манифестације кроз године одржавања дали су чланови "Вихора", сви пјесници учесници кроз наградне конкурсе и слање пјесма за објаву у зборнику.

Жири за избор најљепше пјесме о љепотама вода чинили су предсједник Санела Станковић, те чланови Далиборка Малешевић и Савко Пећић Песа.

Из Клуба је раније саопштено да је Цвијетин Баја Лобожински из Новог Сада са пјесмом "На обали реке" побједник наградног конкурса за избор најбоље пјесме посвећене љепотама вода, поводом 20. Међународних илинданских пјесничких сусрета "Прљача 2021".

На наградни конкурс стигло је 87 радова из Републике Српске, Федерације БиХ, Србије, Словеније, Сјеверне Македоније, Црне Горе, Бугарске, Њемачке и Швајцарске.

Побједник у категорији шаљива пјесма је Гордана Илић из Добоја са пјесмом "Уловио сам сома једног", а у категорији "Укрински цвијет" Слава Станојевић из Теслића са пјесмом "Љубавни плес укринског цвијета".

Похваљене су пјесме Раде Јањушић из Добоја, Миреле Гаврановић из Челинца, Александре Мракић из Градишке, Вере Коропкин Ратковац, Евите Бојковац и Милорада Мише Ђурђевића из Дервенте.