Фронтал једини на суђењу Шешељу!

На данашњем рочишту, на којем се предсједник Српске радикалне странке одбио изјаснити о кривици, Фронтал.РС је био једина медијска кућа која је процес пратила уживо. – Да. Ја сам др Војислав Шешељ, професор факултета и највећи непријатељ Хашког трибунала, рекао је Шешељ на тражење судије Бартона Хола да потврди сопствени идентитет. Само вијећање је почело […]

четвртак, април 29, 2010 / 21:02

На данашњем рочишту, на којем се предсједник Српске радикалне странке одбио изјаснити о кривици, Фронтал.РС је био једина медијска кућа која је процес пратила уживо.

– Да. Ја сам др Војислав Шешељ, професор факултета и највећи непријатељ Хашког трибунала, рекао је Шешељ на тражење судије Бартона Хола да потврди сопствени идентитет. Само вијећање је почело тако што се Шешељ жалио да не добија превод на српском.

То је збунило судију Хола, јер је Шешељ на енглеском језику упутио замјерку да не добија превод, те судија је рекао: Примате ли превод на једном од језика које разумијете? Техника је потом разријешила један од честих проблема у комуникацији код ове институције.

Ништа од суђења данас

Чим је добио ријеч, Шешељ се жалио како није добио документа које има тужилац, и рекао:

– Ако сте мислили да ћете данас одржати прво саслушање и изјашњавање о мојој кривици, одмах да знате како од тога неће бити ништа.

Амикус тужилац, Брус Мек Фарланд из Канаде, рекао је да је Шешељу прије почетка суђења дата на увид потребна документација. Опширна и у задњи час, али је предата. Према Шешељевим тврдњама то је само дјелимично тачно, јер није добио кључна документа, него "само нека која су релативно небитна за меритум правног проблема о којем ће се овдје расправљати".

Судија, то вам је као вуду магија

Судија је сматрао да не треба одгађати ствари које се могу већ данас урадити, па је тако Шешеља питао да се изјасни о кривици, односно да ли одбија да то учини.

– Да, одбио сам. Не зато што ми није јасна оптужница, већ што су изостављена кључна документа. Ја овако изражавам свој протест.

Шешељ је образложио да протестује због непоштовања правила 62, које налаже да се оптужени за овакве случајеве мора што прије извести пред суд. Оптужница против Шешеља је подигнута 03.02.2010. године, а он је био доступан већ наредног дана. Ипак, испоставило се да сједење у судници није било узалудно, пошто је Шешељ одлучио да направи спектакл у свом стилу.

– Мени је појављивање заказано за 20.04, а онда одложено. Међу притвореницима се пронио глас да је то учињено зато што је већи број судија и бранилаца славио рођендан Адолфа Хитлера, а сад су ме извели на годишњицу његове смрти. Вјерујте судија и мени је то било чудно, али једна сатанистичка секта која управља овим судом, не може да се самном правно обрачуна већ седам година, па покушавају са неким магијским обредима. То вам је као вуду магија, али неће им помоћи ни Адолф Хитлер, закључио је професор факултета, др Војислав Шешељ.

Тужилац и ласцивни наслови

Амикус тужилац је настојао да дода, ваљда како би ушло у записник, да је све изречено "вјера у теорије завјере" и да је "потпуно погрешна".

– У вријеме ерупције вулкана на Исланду  било је отказано преко 100.000 летова, и 29.04. је одабран само на основу датума прекида летова.

Највећи непријатељ Хашког трибунала није пропустио ни да помене двије своје књиге о судијама чије изузеће жели, пошто још није забиљежено да је икоме суђено два пута и то од стране истих судија.

Иначе, Шешељу је ово друго суђење за непоштивање суда и то са истим тужиоцем. Већ је осуђен на 15 мјесеци затвора, али се тај случај налази пред жалбеним вијећем.

– Ово су двије књиге и њихови су наслови увредљиви. Ако бих их ја сада рекао, ви би тражили да се пребрише записник, па ја то нећу учинити, закључио је Шешељ пред сједиштима за медије и посјетиоце на којима је сједио само један човјек.

Сутрадан је у Холандији празник, Краљичин рођендан, те у петак нема суђења.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *