Фронтал честита на вријеме: За рођендан МСУРС стото издање – књига за дјецу

Поводом обиљежавања Дана Музеја савремене умјетности Републике Српске у понедјељак 10. фебруара у 19,00 биће приређена промоциja прве књиге за дјецу о нашем музеју под називом „Тајни живот музеја“.

петак, 7 фебруара, 2020 / 13:59

(Иначе, у саопштењу поводом овако битног јубилеја и важног дана, нема ни једне латиничне ријечи, што нам је посебно драго. Даље се обавијестите у цјелости и без измјена с наше стране):

Ауторка текста је бањалучка списатељица за дјецу Јелена Којовић Тепић, илустрације потписује бањалучки умјетник Драгослав Малинић, а дизајн Немања Мићевић, графички дизајнер МСУРС.

Књига „Тајни живот музеја“ је стото, јубиларно издање МСУРС а прилагођена је за дјецу од 5 до 12 година.Посебан акценат стављен је на презентацију музејске колекције чији репрезентативни примјери су представљени илустрацијама и текстуалним објашњењима, са циљем да се дјеци укаже на богатство културног насљеђа које баштини наша институција и на значај његове презентације и очувања.

Књига говори о животу 10 малих мишева који откривају какав се тајни живот одвија унутар зидина једног музеја а који се кроз разне авантуре упознавају са значајем музејске институције. Како би ово занимљиво издање приближили нашој најмлађој публици на промоцији ће нам се придружити мали глумци узраста од 5 до 12 година, полазници глумачке радионице „Деа-Ника школе за едукацију и креативни развој“, са својим ментором, глумцем Душком Мазалицом.

На промоцији прве књиге за дјецу у издању МСУРС говориће: Тања Ђаковић, помоћница министра просвјете и културе у Влади РС, Синиша Шешум, Шеф канцеларије УНЕСКО у БиХ,др Сарита Вујковић, директорица МСУРС,  ауторка Јелена Којовић Тепић и илустратор Драгослав Малинић.

Поводом промоције књиге и Дана музеја овом приликом ћемо за публику приредити  изложбу наших досадашњих 100 издања: књига, монографија, каталога и других публикација које ће на једном мјесту најбоље приказати богат и визуелно препознатљив издавачки опус наше институције.

Биће ово прилика и за представљање редовне годишње публикације „Инвентуре 2019“, која доноси преглед свих изложби и програмских активности музеја у протеклој години.

Књига „Тајни живот музеја“ је реализована уз подршку Министарства просвјете и културе Републике Српске и пројекта „Дијалог за будућност“ који имплементирају УНДП, УНИЦЕФ и УНЕСKО у партнерству са Предсједништвом Босне и Херцеговине.Оставите одговор