Фрка у НСРС: Ко је, и да ли је, гласао туђом картицом?

Народна скупштина Републике Српске наставила је са радом, након што је више од два сата трајала пауза, јер је Клуб посланика СНСД-а сумњао да је неко од опозиције прекршио пословник, гласајући картицом другог посланика.

уторак, 6 фебруара, 2018 / 19:26

Вишковић је навео да је са те картице два пута гласано док посланик Остојић није био у сали гдје се одржавала сједница.

"Установљено је да се са картице испред имена посланика Игора Остојића /СДС/ у времену када он није био у сали врши гласање", рекао је Вишковић новинарима током скупштинске паузе.

Иако је СНСД због тога направио паузу, скупштинска служба није пронашла видео-снимке који би доказали ко је учествовао у злоупотреби картице. Шеф посланичког клуба СНСД-а Радован Вишковић је на крају новинарима признао да то не могу доказати и позвао посланике да на све ово забораве.

"Установљено је и да надзорне камере, којих има шест у сали, као и камере РТРС-а и друге које су постављене у сали, у том моменту нису зумирале мјесто Игора Остојића, него таблу за гласање, па се под знацима навода не може установити ко је притиснуо Остојићеву картицу", рекао је Вишковић.

Током засједања му је, каже, скренута пажња да је у вријеме гласања неко користио картицу посланика СДС-а Игора Остојића, који је у то вријеме био одсутан.

Наводно је у у име Остојића гласао његов страначки колега Миладин Станић.

Међутим, Станић је у изјави за БН телевизију то демантовао.

Вишковић је навео да од овога не жели да прави медијску причу, али неће дозволити да неко други на овај начин крши пословник.

Из опозиције поручују да онај ко је извршио злоупотребу треба да буде кажњен. Посланик НДП-а Драган Чавић рекао је да се не треба бавити протоколарним питањима, већ задужењима и кршењем Пословника и закона.

До овог тренутка, посланици нису усвојили ни дневни ред засједања, за који је предложено 30 тачака, међу којима и одлуке о задужењима и гаранцијама.