Фратини: Не оклијевајмо на Балкану

Министар иностраних послова Италије Франко Фратини оцијенио је да ниједна чланица Европске уније /ЕУ/ не треба оклијевати када је ријеч о проширењу Уније на западни Балкан, истакавши да до тога треба доћи одмах, без даљих одлагања. "Ова регија нема алтернативу јер је њен европски пут већ одлучен", рекао је Фратини, додавши да поједине чланице треба […]

четвртак, март 17, 2011 / 15:16

Министар иностраних послова Италије Франко Фратини оцијенио је да ниједна чланица Европске уније /ЕУ/ не треба оклијевати када је ријеч о проширењу Уније на западни Балкан, истакавши да до тога треба доћи одмах, без даљих одлагања.

"Ова регија нема алтернативу јер је њен европски пут већ одлучен", рекао је Фратини, додавши да поједине чланице треба да схвате да је процес проширења у интересу читаве ЕУ.

Италијански министар је нагласио да политички договори о формирању власти у БиХ морају што прије бити окончани како би се даље ишло ка европским перспективама.
На конференцији за новинаре након семинара Европске народне странке /ЕПП/ Фратини је истакао да је веома битно да Хрватска прије јуна заврши претприступне преговоре са ЕУ како би на јесен могла потписати уговор о придруживању.

Говорећи о актуелној ситуацији на Блиском истоку, Фратини је рекао да ће представници ЕПП-а пред Савјет безбједности УН изаћи са Приједлогом резолуције о обустављању насиља у Либији, најавивши и могућност скорог одржавања великог самита или састанка ЕУ и Афричке уније о заустављању сукоба у овој земљи.

Предсједник ЕПП-а Вилфред Мартенс истакао је да је у БиХ неопходно хитно формирање власти, али да више није оптимиста да би то тога могло доћи.

 Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *