Французи утврдили: Повод за геноцид у Руанди изрежиран

Француски истражитељи саопштили су да присталице садашњег предсједника Паула Кагамеа нису обориле авион бившег лидера 1994. године, што је био повод за почетак сукоба у ком су припадници Хутуа усмртили 800.000 људи. Истражитељи у Француској закључили су да пројектил који је 1994. године оборио авион предсједника Руанде, нису испалили људи блиски тренутном предсједнику Паулу Кагамеу. […]

уторак, 10 јануара, 2012 / 23:08

Француски истражитељи саопштили су да присталице садашњег предсједника Паула Кагамеа нису обориле авион бившег лидера 1994. године, што је био повод за почетак сукоба у ком су припадници Хутуа усмртили 800.000 људи.

Истражитељи у Француској закључили су да пројектил који је 1994. године оборио авион предсједника Руанде, нису испалили људи блиски тренутном предсједнику Паулу Кагамеу.

Истражитељи су ослободили кривице групу Кагамеових присталица, бившег вође бораца Тутсија у вријеме атентата на предсједника Јувенала Хабиаримана, припадника племена Хуту.

Француски правосудни органи раније су подигли прелиминарну оптужницу против Кагамеових савезника и истраживали инцидент јер је и француска посада страдала у авионској несрећи.

Влада Руанде поздравила је завршетак истраге, након што је и сама спровела истрагу у којој је окривила групе Хутуа.

Након несреће, борци из етничке мањине Хуту поставили су барикаде по пријестоници Кигалију.

Манипулације и лажи

У стотину дана бесомучног убијања, смртно је настрадало више од 800.000 Тутсија и умјерених Хутуа.

Крвопролиће је заустављено када је Кагамеова Тутси група, Патриотски фронт Руанде, надјачала Хуту групе.

Бернард Маингаин, адвокат који је заступао седам држављана Руанде који су били под истрагом, казао је да је „окончано 16 година манипулација и лажи“.

„Доказано је да су наши клијенти, који су неправедно оптужени и годинама истраживани, у праву“, казао је он.

Министарка вањских послова Руанде Луис Мсикивабо саопштила је да је „сада свима јасно да је обарање авиона био пуч који су извели екстремни елементи Хутуа и њихови савјетници“.

Након подизања оптужнице у Француској, Руанда је прекинула дипломатске односе с овом земљом, а обновила их је тек 2009. године.0 КОМЕНТАРА