Французи поставили експлозив у Лондону 1984!

Влада британске премијерке Маргарет Тачер била је пренеражена и бијесна на Париз у октобру 1984. године, када је у резиденцији француског амбасадора у Лондону, за вријеме посјете предсједника Франсоа Митерана, пронађен експлозив, показују подаци из званичне британске архиве који су данас објављени. Британске власти оптужиле су тада “једног француског агента обезбјеђења”, који се налазио у […]

субота, 4 јануара, 2014 / 10:57

Влада британске премијерке Маргарет Тачер била је пренеражена и бијесна на Париз у октобру 1984. године, када је у резиденцији француског амбасадора у Лондону, за вријеме посјете предсједника Франсоа Митерана, пронађен експлозив, показују подаци из званичне британске архиве који су данас објављени.

Британске власти оптужиле су тада “једног француског агента обезбјеђења”, који се налазио у Лондону поводом посјете тадашњег социјалистичког шефа француске државе, да је поставио два мала пакета дезактивираног експлозива “ради тестирања ефикасности” британских полицијских служби, преноси данас француски лист “Фигаро”.

– Кабинет је пренеражен оним што се догодило – наводи се у записнику са састанка главних британских министара са премијерком Тачер 25. октобра 1984. године, а који је данас објелодањен заједно са низом других докумената који су досад у архиви били класификовани као повјерљиви.

Инцидент са постављањем експлозива у француској амбасади, који се догодио два дана прије састанка министара са Тачеровом, кабинет британске владе оцијенио је као необјашњив и неприхватљив.

– Запањујуће је то што француска влада није објаснила оно што се догодило, а поготову што се за то није извинила и британској влади је тешко да коментарише аферу, а да не буде критична према Французима за време посете председника Митерана – наводи се у документу.

Овај инцидент је изазвао забринутост кабинета у Лондону, који се побринуо да се “хитно обезбиједи да се ништа слично не догоди током посете предсједника Митерана” и који је затражио “посебну пажњу кад је ријеч о безбједности Бакингемске палате“.

Париз је тада демантовао верзију Скотланд Јарда у којој се Французи оптужују да су жељели да тестирају британске мјере безбједности, и саопштио да је ријеч о “неважном догађају” и о “непријатном неспоразуму”.

Ипак, читава британска политичка класа је оцијенила тај инцидент као изузетно неумјесан, мање од 15 дана после неуспјелог атентата ИРА у Брајтону на конзервативну премијерку, а тим пре што се догодио усред посјете предсједника државе чији је циљ била прослава 80-годишњице оснивања Антанте.

Инцидент у француској амбасади у Лондону изазвао је у то вријеме, такође, забавне коментаре у штампи, која је у томе видјела лошу шалу, а један посланик је француског безбједносног агента упоредио са инспектором Клузоом из филмова о Пинк Пантеру, наводи француски лист.Оставите одговор