Французи отворили војну базу у Емиратима

АБУ ДАБИ – Француски предсједник Никола Саркози отворио је данас прву француску војну базу у Уједињеним Арапским Емиратима, земљи Персијског залива која је богата нафтом. Заставе Француске и УАЕ подигнуте су у "Бази мира" у Абу Дабију, током церемоније којој је присуствовао и потпредсјендик Владе УАЕ и министар унутрашњих послова шеик Саиф бин Зајед ал […]

уторак, мај 26, 2009 / 10:10

АБУ ДАБИ – Француски предсједник Никола Саркози отворио је данас прву француску војну базу у Уједињеним Арапским Емиратима, земљи Персијског залива која је богата нафтом.

Заставе Француске и УАЕ подигнуте су у "Бази мира" у Абу Дабију, током церемоније којој је присуствовао и потпредсјендик Владе УАЕ и министар унутрашњих послова шеик Саиф бин Зајед ал Нахајан.

У бази ће бити смјештено око 500 војника на три локације на обалама Ормутског залива, преко пута Ирана. Комплекс чине морнаричка и логистичка база, ваздухопловна база са три борбена авона и база за обуку.

Париз покушава да појача свој утицај у региону, заједно са САД и Британијом, које већ имају базе у Персијском заливу – ради подршке склапању уносних уговора о извозу енергената.

"Општа мисија ове базе јесте подршка нашим снагама размјештеним у области Индијског океана, али она ће служити и за развој билатералне војне сарадње", изјавио је командант базе пуковник Ерв Шерел.

Француска је водећи војни снабдјевач УАЕ, а двије земље повезане су и пактом о одбрани из 1995. године, којим је предвиђено да се команданти оружаних снага састају једном годишње и да војске двије земље изведу 25 заједничких маневара сваке године.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *