Французи и званично кажњавају негирање геноцида над Јерменима

Француски Сенат изгласао је закон којим се дефинише као кривично дjело негирање геноцида над Јерменима почињеног 1915. године у вријеме Отоманског царства. Турска је раније најавила да ће, уколико Француска усвоји тај закон, узвратити контрамјерама. Анкара је већ прекинула војне, економске и политичке везе са Паризом, а у децембру је на кратко био опозван и […]

уторак, 24 јануара, 2012 / 12:48

Француски Сенат изгласао је закон којим се дефинише као кривично дjело негирање геноцида над Јерменима почињеног 1915. године у вријеме Отоманског царства.

Турска је раније најавила да ће, уколико Француска усвоји тај закон, узвратити контрамјерама. Анкара је већ прекинула војне, економске и политичке везе са Паризом, а у децембру је на кратко био опозван и турски амбасадор. Сада се очекује још жешћа реакција Турске.

Спорни закон предложила је странка УМП предсједника Николе Саркозија, који треба и да потпише тај закон како би постао правоснажан.

Тим законом за негирање геноцида над Јерменима предвиђена је једногодишња затворска казна и новчана казна од 45.000 евра.

У Француској иначе живи око 500.000 Јермена који су раније подржали изгласавање таквог закона.

Односи Француске и Турске су запали у дубоку кризу и прије предлагања закона којим ће бити кажњиво негирање геноцида над Јерменима. Француска је једна од највећих противница уласку Турске у Европску унију.

Министар правде Турске Садулах Ергин већ је реаговао. Он је поручио да усвајање закона у Француској не значи апсолутно ништа за Турску.

„То је велика срамота и неправда према Турској. Желим да поручим Француској да она нема никакву вриједност за нас, није нас брига”, рекао је Ергин по усвајању закона.

Турска одлучно демантује да је масовно убијање Јермена 1915. године, током Отоманског царства, био геноцид. Бројни историчари тврде да је то заправо био први геноцид почињен у 20. вијеку.