Француска врши пресију на Иран: Плијени обавјештајце, критикује ракетни програм

Власти Француске заплијениле су имовину која припада иранским обавјештајним службама и двојици Иранаца, као одговор на завјеру у јуну да се изврши напад на митинг протјеране иранске опозиционе групе у близини Париза, саопштено је из француске Владе.

уторак, 2 октобра, 2018 / 17:21

Митингу у Вилпенту присуствовао је адвокат предсједника САД Доналда Трампа Руди Ђулијани, као и неколико бивших европских и арапских министара.

„Покушај напада спријечен је 30. јуна. Инцидент те тежине на територији наше земље не може проћи некажњено“, наводи се у заједничком саопштењу француских министарстава економије и споњних и унутрашњих послова.

Иранске власти за сада нису реаговале на поступке Француске.

Погоршање односа са Француском могло би за Иран да има посљедице већих размјера, с обзиром на то да је Француска једна од земаља која заговара очување споразума о нуклеарном програму Техерана, из којег је Трамп иступио у мају ове године.

А онда прави разлог заплијене и непријатељстава: Макрон једно са Трампом

Ирански нуклеарни балистички програм представља пријетњу, а утицај те земље на регион Блиског истока је разлог за бригу, рекла је данас француски министар одбране Флоранс Парли.

Париз је раније понудио да ирански балистички програм буде укључен у споразум о атомском програму те земље, а Техеран је одбио да дискутује о том питању.

„Попут предсједника Доналда Трампа, сматрамо да је иранска балистичка активност пријетња и да је утицај Ирана на читав регион питање за велику бригу“ рекла је Парлиејва.

Она је додала да о тим стварима треба разговарати са Ираном „без постављања питања о испуњавању одредби споразума и договора из Беча“.

Иран наглашава да његов балистички програм има искључиво одбрамбену улогу.

Француски предсједник Емануел Макрон рекао је раније да не одбацује могућност увођења санкција поводом иранског балистичког програма, који је описао као „веома забрињавајући“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *