Француска: Полемике о расизму према бијелцима

Књига Жана Франсоа Копеа о расизму који у Француској, наводно, влада према „бијелима“, тј. према самим Французима, уздрмала је јавност. Копе, генерални секретар Савеза за народни покрет (странка бившег предсједника Николе Саркозија) тврди да је "расизам против бијелих у Француској у порасту". Имигранти презиру Французе, називајући их Галима, само зато што имају другу религију, боју […]

уторак, октобар 16, 2012 / 12:51

Књига Жана Франсоа Копеа о расизму који у Француској, наводно, влада према „бијелима“, тј. према самим Французима, уздрмала је јавност.

Копе, генерални секретар Савеза за народни покрет (странка бившег предсједника Николе Саркозија) тврди да је "расизам против бијелих у Француској у порасту".

Имигранти презиру Французе, називајући их Галима, само зато што имају другу религију, боју коже и културу, наводи он у књизи.

Копе преноси причу једне Францускиње која живи у кварту Мо са претежно арапским становништвом.

Син ове жене је страдао од дјечака Арапина, а када је жена дошла да се жали његовим родитељима, посавјетовали су јој да се "носи својим Галима".

Јако реаговање изазвала је и недавна изјава Копеа о томе да "муслимански бандити одизумају француској дјеци хљеб са чоколадом, пошто не смије да се једе у вријеме рамазана".

Ова "неопрезна фраза" изречена је у току савјетовања унутар Савеза за народни покрет у граду Драгињан и одмах је постала предмет жестоких спорова, наводи француски "Монд".

Бијелци су незадовољни и у САД. Извјесна Абигејл Фишер (22-огодишња студенткиња посљедње године Универзитета у Лујизијани) тужила је Тексашки универзитет града Остин зато што су четири године раније одбили њену пријаву.

Фишерова тврди да узрок неуспјеха нису били резултати пријемног испита, већ боја коже. Тобоже, у том тренутку универзитет је примао у своје редове само Афроамериканце и Латиноамериканце, наводи "Њујорк тајмс".

Појам "црног расизма" није нов, он се појавио још 20-их година прошлог вијека у САД, када је активиста црначког покрета за равноправност и ослобођење Маркус Харви основао Свјетску организацију за побољшање положаја црнаца.

Осим равноправности и ослобађања, организација је пропагирала расну чистоту црнаца и упозоравала их да се не мијешају са "бијелим ђаволима".

А 60-их и 70-их година 20. вијека појавила се по злу чувена Партија црних пантера, која се залагала за оружани сукоб са бијелима.

Председник асоцијације "Адвокати без граница" Жил Велијам Голнадел, чији интервју је објавила "Росијска газета", увјерава да је у условима масовног прилива имиграната у земље ЕУ и повећања броја црначког становнштва у САД неопходо говорити о проблему расизма против бијелаца.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *