Француска: Париз први пут добија градоначелницу

Кандидат француске владајуће Социјалистичке партије Ан Идалго, биће прва жена градоначелник Париза. Наиме, она је данас, на локалним изборима, однела побједу у пријестоници. Ово су резулатати анкете урађене по излазности са гласачких мјеста, пренио је АФП. Идалго има 54 године и тренутно је замјеник градоначелника Бертрана Деланоа. Она је у другом кругу гласања на локалним […]

понедељак, 31 марта, 2014 / 08:25

Кандидат француске владајуће Социјалистичке партије Ан Идалго, биће прва жена градоначелник Париза.

Наиме, она је данас, на локалним изборима, однела побједу у пријестоници. Ово су резулатати анкете урађене по излазности са гласачких мјеста, пренио је АФП.

Идалго има 54 године и тренутно је замјеник градоначелника Бертрана Деланоа.

Она је у другом кругу гласања на локалним изборима добила 54,5 одсто гласова, док је њен ривал, десничарка Натали Кошћушко-Моризе добила 45,5 одсто гласова, пренијела је француска агенција.

Француски премијер Жан-Марк Еро признао је да губици које су социјалисти претрпили на локалним изборима представљају неуспјех за владу.

Еро је рекао да је то "јасна порука" која ће бити у потпуности саслушана.

"Ови избори обиљежени су значајним осипањем оних који су нам дали повјерење у јуну 2012." на парламентарним изборима, рекао је Еро и додао да су избори били прилика за грађане да упуте поруку, да је та порука јасна и да ће бити саслушана у потпуности.

Лоши резултати социјалиста на изборима су јасан знак да ће доћи до реконструкције владе, у којој се очекује да ће Еро отићи, наводе агенције.

Партија десног центра УМП трврди да је главни побједник на првим изборима од 2012. године, односно од оснивања владе предсједника Франсоа Оланда, наводи француска агенција.

У првом кругу гласања, 23. марта, Оландови социјалисти и њихови савезници освојили су само 38 одсто гласова, док су опозициони конзервативци добили повјерење 47 одсто гласача, а одзив је био рекордно низак, са стопом од 65 одсто.

Екстремно десничарски Национални фронт је освојио више градова средње величине и његови лидери су ове резултате назвали најбољим у њиховој историји. Вођа партије Марин Ле Пен је рекла да јој ови резултати омогућују да постави најмање 1.000 одборника.