Француска: Пала влада, Оланд затражио нове импулсе

Француска је запала у нову политичку кризу након што је предсједник Франсоа Оланд наредио свом премијеру да формира нову владу, реагујући на критике на његов рачун, од стране министра економије.   Оланд је наредио премијеру Мануелу Волсу да формира нови кабинет „у складу са дирекцијама које је он задао у интересу земље“, објашњава кабинет предсједника […]

понедељак, 25 августа, 2014 / 18:32

Француска је запала у нову политичку кризу након што је предсједник Франсоа Оланд наредио свом премијеру да формира нову владу, реагујући на критике на његов рачун, од стране министра економије.

  Оланд је наредио премијеру Мануелу Волсу да формира нови кабинет „у складу са дирекцијама које је он задао у интересу земље“, објашњава кабинет предсједника у саопштењу за медије.

Објава о паду владе је услиједила један дан након што су економски министар Монтебург и министар образовања Беноа Хамон критиковали Оландову економску политику, позивајући да се напусти курс „кресања“ дефицита мјерама штедње.

„Приоритет мора да се успостави у изласку из кризе, а догматске редукције дефицита треба да дођу на другом мјесту,“ господин Монтебург је изјавио у свом интервјуу за Ле Монд, објављеном уочи годишње скупштине Социјалистичке партије Француске у ФренкиЕнБрасу у источној Француској.

Монтебург је такође нагласио да је вријеме да се супротставе њемачкој опсесији за штедњом и да пронађу неке друге начине да промовишу промет на домаћем тржишту.

„Фрацуска је у Еврозони друга највећа економија, пета сила у свијету, и не мора да се сврстава у линију, даме и господо, са претјераном опсесијом њемачких конзервативаца, “ истакао је Монтебург.

Министри су такође упозорили да економско слабљење земље изазива политички екстремизам и да све то може да их одвуче у рецесију.

Кабинет председника је саопштио само да ће састав новог кабинета владе бити познат у уторак.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *