Француска одговара Турцима: Геноцид је историјска чињеница

Француски министар за европска питања Жан Леонети изјавио је да је геноцид над Јерменима "историјска чињеница” и да усвајање закона којим ће се кажњавати демантовање тог злочина нема било какве везе са предстојећим предсједничким изборима у Француској. „Сви народи данас треба да буду луцидни и храбри и да се суоче са својом историјом. Прошло је […]

среда, 21 децембра, 2011 / 12:33

Француски министар за европска питања Жан Леонети изјавио је да је геноцид над Јерменима "историјска чињеница” и да усвајање закона којим ће се кажњавати демантовање тог злочина нема било какве везе са предстојећим предсједничким изборима у Француској.

„Сви народи данас треба да буду луцидни и храбри и да се суоче са својом историјом. Прошло је скоро 100 година од геноцида над Јерменима, одговорни за то нису живи, тако да је то само питање признавање историјских чињеница”, изјавио је министар Леонети одговарајући на тешке оптужбе које стижу из Турске, преноси агенција АФП.

Француски парламент би сутра требало да усвоји закон на основу кога ће се кажњавати они који демантују постојање геноцида над Јерменима који је извршен 1915. године у вријеме распада Отоманске империје. То је изазвало оштра реаговања у Анкари, која негира те оптужбе.

Јермени тврде да је почетком прошлог вијека на просторима Турске убијено милион и по припадника њиховог народа и да је то био геноцид. У Анкари одбацују те оптужбе и признају да је можда страдало „неколико стотина хиљада Јермена”, али да то није био смишљени злочин.

Турски званичници оптужују предсједника Николу Саркозија да на овај начин жели да обезбиједи подршку јерменске дијаспоре, која броји 300.000 до 500.000 људи, на предсједничким изборима који се одржавају идуће године.

Министар за европска питања Леонети одбацује те оптужбе и подсјећа да је приједлог закона потекао од опозиције. У њему се предвиђа да ће ће онај ко тврди да није извршен геноцид над Јерменима бити кажњен затвором до годину дана или са 45.000 евра.

Француска је званично признала постојање геноцида над Јерменима 2001. године.0 КОМЕНТАРА

  1. Zmaju, prijedor osuđuje svaki zločin bilo kada i bilo gdje bio. I onaj 41. u mom gradu kada su ustaše otjerale u Jasenovac desetine hiljada kozarčana, ali i one koji su se desili i u poslednjem ratu i u PD, i u SA, i u Konjicu, i u Srebrenicama , u Bratuncu, …
    Opet apelujem da se parlament RS izjasni o genocidu Turske nad Jermenima, ali zašto ne i nad Srbima za vrijema njene višestoljetne agresije. Naša djeca, a kamoli tuđa ni ne znaju ništa , naprimjer o Ćele kuli.

  2. Sikuljak, dopada mi se tvoj prijedlog ali Turci su vec odavno istrcali pred rudu sto se toga tice, i sad im treba j… mater na sve nacine sto se mene tice.
    A sto se Evrope tice, ona je puna drzava sa genocidnom prosloscu i bilo bi zaista dobro sve ih redom prozvati sta je ko uradio. Dovoljno je sagledati koliko su Srba pobili Nijemci, Ustase, Madjari, Italijani, Bugari i Albanci. A gdje su zlocini kolonijalnih evropskih sila Spanije, Engleske, pa Napoleonove Francuske, pa AU carstva i slicno. Istrijebili su na milione ljudi i nikom nista. Vazna im je samo Srebrenica i eto genocid nad Jermenima (ali zato sto ga je Turska pocinila, da je neka evropska drzava ne bi od toga bilo nista). Hocu da kazem smucilo mi se svo ovo evropsko sranje o pravdi, jednakosti i ostalim „evropskim vrijednostima“. Nema vrijednosti, sve goli interes. Na primjer, da mogu kako da izvuku neku korist od Jasenovca onda bi ga i pomenuli a ovako malo ko u Evropi zna nesto o Jasenovcu.