Француска: Нема војне интервенције ако нема подршке УН

Француска је саопштила данас да неће бити међународне војне интервенције против Либије, укључујући увођење зоне забрањеног лета, без "јасног мандата" од УН. "У овом тренутку се не очекује никаква војна интервенција. Проучавају се различите опције, посебно увођење зоне забрањеног лета. Јасно ћу вам рећи да никаква интервенција неће бити предузета без јасног мандата од Савјета […]

уторак, 1 марта, 2011 / 22:42

Француска је саопштила данас да неће бити међународне војне интервенције против Либије, укључујући увођење зоне забрањеног лета, без "јасног мандата" од УН.

"У овом тренутку се не очекује никаква војна интервенција. Проучавају се различите опције, посебно увођење зоне забрањеног лета. Јасно ћу вам рећи да никаква интервенција неће бити предузета без јасног мандата од Савјета безбједности УН", изјавио је нови шеф француске дипломатије Алан Жипе у обраћању француском парламенту.

Он је званично ступио на дужност данас, након што је премјештен на нову функцију послије оставке досадашњег министра спољних послова Мишел Алио Мари.

Први човјек Централне команде војске САД генерал Џејмс Матис изјавио је да би, прије увођења зоне забрањеног лета, морала да се спроведе војна операција уништавања либијског система противваздушне одбране.

Државни секретар Хилари Клинтон оцијенила је у припремљеном обраћању члановима Конгреса да Либија у наредним годинама може да постане демократска земља или да западне у дуготрајни грађански рат.

У Москви је извор из Кремља рекао да либијски лидер Моамер ел Гадафи треба да се повуче и описао га као "живи политички леш за којег нема мјеста у савременом цивилизованом свијету", пренијела је агенција Интерфакс.

Становници Триполија и околног подручја данас у редовима чекају да купе хљеб. Очевици кажу да су поједине радње ограничиле број векни које може да узме један купац, због чега грађани морају да иду у куповину више пута да би направили залихе.

Становници главног града кажу да програм државне телевизије Џамахирија више не може да се прати на уобичајеном сателитском каналу. Друга телевизија под државном контролом Либија пренијела је да је у току ометање сигнала Џамахирије.

Становници града Бенгазија, који је под контролом опозиције, кажу да хране и осталих намирница има довољно упркос чињеници да су фабрике и радње обуставиле рад још на почетку устанка.Оставите одговор