Француска: Монсантов кукуруз узроковао рак код пацова

Француски научници открили су да су пацови храњени генетски модификованим кукурузом америчке фирме „Монсанто“ обољевали од тумора и других компликација које укључују оштећења бубрега и јетре. Француска влада је потом затражила од министарства и агенција за здравље и безбједност људи да процијене студију научника, која је послата Агенцији за безбједност хране у ЕУ, пренио је […]

петак, 21 септембра, 2012 / 18:03

Француски научници открили су да су пацови храњени генетски модификованим кукурузом америчке фирме „Монсанто“ обољевали од тумора и других компликација које укључују оштећења бубрега и јетре.

Француска влада је потом затражила од министарства и агенција за здравље и безбједност људи да процијене студију научника, која је послата Агенцији за безбједност хране у ЕУ, пренио је Ројтерс.

"Влада ће тражити од европских званичника да предузму све неопходне мјере да заштите здравље људи и животиња. Те мјере би могле да укључују и хитно прекидање увоза кукурузног зрна НК603", кажу из француских министарстава здравља, околине и пољопривреде.

Научници са Универзитета у Каену дошли су до закључка да су пацови, храњени НК603 – модификованим зрном, које је толерантно на пестициде "Монсанто" компаније, при дозама дозвољеним у САД, умирали раније него они са уобичајеном исхраном.

Вођа научника Жил Ерик Сералини и његове колеге кажу да су пацови обољевали од рака млијечних жлијезда, као и тешких оштећења јетре и бубрега. Студија је објављена у часопису Фоод анд Цхемицал Тоxицологy, а резултати су представљени у Лондону.

Половина мужјака и 70 одсто женки пацова умирало је раније у односу на пацове из контролне групе.

Портпарол компаније "Монсанто" Томас Хелшер рекао је да ће компанија подробно анализирати студију, али и додао да ниједна научна студија није доказала безбједност генетски модификоване хране.

Међутим, има и научника који су критиковали француске научнике и њихове методе статистике, као и употребу албино Спраг Даули пацова, пошто та врста има тенденцију да обољева од тумора.

Упркос скептицизму, студија је привукла пажњу на контроверзе везане за генетски модификоване сорте развијене у америчком гиганту "Монсанто".

Мајкл Антониу, молекуларни биолог на Краљевском колеџу у Лондону, који је био савјетник у Сералинијевом тиму рекао је новинарима да је студија нагласила "потребу да се сви генетски модификовани усјеви морају тестирати у двогодишњим студијама".

"Сматрам да су прикупљени подаци довољни да се повуче дозвола за ову врсту кукурузног зрна, све док се не спроведе још једна студија са већим бројем животиња како би се добили што потпунији статистички подаци", рекао је Антониу за Ројтерс.

Прошлог петка Француска је одлучила да продужи раније уведену забрану на генетски модификоване усјеве америчког гиганта. Потез француских власти дошао је у тренутку када Франсоа Оланд покушава да у врх својих приоритета поново врати заштиту околине и здравља људи.
Жозе Бове, замјеник предсједавајућег Комисије за пољопривреду Европског парламента, позвао је на тренутну суспензију целокупне култивизације ЕУ и увоз ауторизованих модификованих зрна.

"Студија је коначно показала да смо у праву и да је веома битно да се преиспита начин евалуације генетски модификованих зрна", истакао је Бове.

Упркос томе што је њихова употреба у САД веома распорстрањена, генетски модификована храна је мање популарна у Европи, највише због страхова на њен утицај на здравље људи и околине.

У Калифорнији се противници генетски модификоване хране боре да се она избаци из употребе. Боре се и да прогурају Пропозицију 37, закон који би захтијевао да генетски модификована храна буде тако и означена.

Са друге стране, амерички гигант "Монсанто" се бори против тога и већ је донирао више од 4,2 милиона долара лобистима који су супротстављају усвајању закона.

Пољопривредници широм Америке су претходно покушали да изведу "Монсанто" пред суд због оптужби против њихових лабараторијских генетски модификованих кукурузних врста.

Више од 2.000 фармера потписало је петицију којом се тражи од власти САД да подробно испитају утицај који ће генетски модификована храна проузроковати.

Како је раније извјештавала Раша тудеј, амерички "Монсанто" жели да се широм средњег запада САД посади њихова врста кукуруза која је отпорна на пестицид 2,4-Д – истог једињења које је било кључно у прављењу озлоглашеног агенса Оранж, коришћеног у Вијетнамском рату за уништење огромних површина џунгле у којој су се крили вијетнамски борци.

Медицински је доказано да агенс Оранж изазива рак, деформитете код новорођенчади као и друга обољења.0 КОМЕНТАРА

 1. vozi misko,

  Нема разлике!

  Мислим да има и две године када сам о овоме читао и причао неким мојим пријатељима. Један од највећих српских тајкуна је увозник у Србију…и тада се све знало.
  Али уследио је по обичају онај наш „чувени одговор“, ти си параноик, умишљаш о заверама итд. итд.

  Синоћ сам се слатко насмејао коментару на ТВ, како БиХ, има „строооогу“ контролу што се таквих ствари тиче, и такво што је у БиХ незамисливо. Они брину о здрављу својих грађана…
  😛

 2. prema nekima cilj GMO-a je „zlatna milijarda“ – projekat onih koji drmaju svijetom, čiji je cilj da se populacija stanovništva smanji na 1 milijardu. A da se sve ostalo stanovništvo pobije ili pomre od bolesti i drugih stvari.

  jer im je malo ono što imaju, a čim je manje stanovništva, manje se i dijeli, pa njima više ostaje…

 3. Liječnici upozoravaju: ne jedite GM hranu
  http://nutricionizam.com/index.php?option=com_content&view=article&id=755:lijenici-upozoravaju-ne-jedite-gm-hranu&catid=81:gm-hrana&Itemid=32

  ISTINA O SOJI – PERFIDNA FORMULA ZA GLOBALNI GENOCID
  http://alternativa-forum.com/stetne-namirnice-i-aditivi/222-istina-o-soji-perfidna-formula-za-globalni-genocid.html

  treba znati da gotovo svi konditorski a i mnogi drugi proizvodi sadrže u sebi soju ili sojin lecitin, a i da je soja u najvećem procentu genetski modifikovana, pogotovo ona koju uvozimo preko raznih uvoznih proizvoda.

  a čak je možda i u Kremanskom proročanstvu ovo sve opisano,
  citat iz Kremanskog proročanstva:

  „Hrane ce biti po varosima i selima, ali ce svudje otrovata biti. Mlogi ce da bi jeli i najeli se trpati sve u usta, te ce od toga odmah pomrijeti. Onaj koji budne postio i ispostio, taj ce ostati ziv jerbo ce ga sveti Duh cuvati i bice blizi Bogu.“

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *