Француска авијација и \’томахавци\’ изнад Либије

Америчке крстареће ракете "томахавк” су испаљене на мете у Либији, јавили су амерички медији. Пентагон каже да су Американци напали либијску против-авионску одбрану. Цивилни објекти су мета ваздушних напада ракета у Триполију, јавила је либијска државна телевизија. Страни извјештачи у Триполију јављају да чују јаке детонације на истоку тог града и да се види ватра […]

субота, 19 марта, 2011 / 21:57

Америчке крстареће ракете "томахавк” су испаљене на мете у Либији, јавили су амерички медији.

Пентагон каже да су Американци напали либијску против-авионску одбрану.

Цивилни објекти су мета ваздушних напада ракета у Триполију, јавила је либијска државна телевизија.

Страни извјештачи у Триполију јављају да чују јаке детонације на истоку тог града и да се види ватра на хоризонту.

Британске снаге су у акцији изнад Либије, рекао је премијер Дејвид Камерон.

Либијска телевизија тврди да су погођени и цивилни циљеви у Триполију.

Француски авиони, како је вечерас објављено у Паризу, извели су до сада четири напада у Либији, уништивши „више оклопних возила” снага лидера Либије Муамера Гадафија.

По Генералштабу, први напад је био у 16:45 ГМТ, а затим су авиони „рафал” и „мираж 2000” погодили још три возила код Бенгазија, упоришта побуњеника.

По војним изворима, операције ће се наставити током ноћи.

"Прва мета је нападнута и уништена”, казао је на брифингу портпарол министарства Лорен Тесер, а пренио Ројтерс.

Према његовим ријечима, у операцији чији је циљ заустављање напредовања снага Моамера Гадафија према положајима побуњеничких снага учествује око 20 борбених авиона у радијусу 100 до 150 километара око Бенгазија, упоришта побуњеника.

Порпарол је додао да ће француски носач авиона „Шарл де Гол” сутра кренути ка Либији.Централна команда операције је још у фази формирања.

Портпарол оружаних снага Тјери Биркар обавијестио је новинаре да је прва операција у Либији изведена у 16,45 по Гриничу у циљу наметања резолуције УН о зони забране лета и заштите побуњеника од Гадафијевих снага.

„Возило је јасно идентификовано као непријатељско”, казао је пуковник Биркар, описујући мету као „возило које је представљало пријетњу цивилном становништву”, пренио је АФП.0 КОМЕНТАРА