Француска: Амон побиједио Валса на изборима унутар љевице

Француски љевичар Беноа Амон побиједио је противкандидата лијевог центра, бившег премијера Мануела Валса, у другом кругу унутарстраначких избора Социјалистичке партије и освојио номинацију за кандидата на предсједничким изборима који ће бити одржани на прољеће, показују прелиминарни резултати.

понедељак, 30 јануара, 2017 / 00:59

Француски љевичар Беноа Амон побиједио је противкандидата лијевог центра, бившег премијера Мануела Валса, у другом кругу унутарстраначких избора Социјалистичке партије и освојио номинацију за кандидата на предсједничким изборима који ће бити одржани на прољеће, показују прелиминарни резултати.

Амон је освојио 58,65 одсто гласова, док је Валсу припало 42 одсто гласова, саопштили су организатори на 60 одсто гласачких мјеста, и процјене говоре да је његова повједа "јасна".

Амон (49) је бивши министар образовања, док је Валс (54) француски премијер актуелне љевичарске владе која има ниску популарност.

Ројтерс преноси да је француски социјалистички кандидат позвао социјалисте, љевичарског противкандидата из првог круга Жан-Лик Меланшона и Зелене да му пруже једиствену подршку.

Више од 1,3 милиона присталица француске љевице гласало је у другом кругу унутарстраначких избора Социјалистичке партије, што је већи одзив од оног забиљеженог у првом кругу, одржаном прошле недеље. Ипак, у поређењу са унутарстраначким изборима десног центра, то је катастрофална заинтересованост за кандидате љевице.

Валс се суочава са жестоким нападима љевичарских ривала који га повезују са непопуларним потезима предсједника Оланда, док Амон обећава да ће легализовати употребу марихуане и да ће, како преноси АФП, сиромашним Французима и онима између 18 и 25 година дати „универзални приход” од 600 евра.

Амон има примамљиву понуду за француске гласаче: обећава сваком редовну плату, било да раде или не, било да су милијардери или сиромаси, а да би се то исфинансирало – предвиђено је амбициозно повећање пореза, наводи Ројтерс.

Идеја о универзалном приходу привукла је социјалисте који се осјећају изневјереним преласком Оланда и Валса на политику повољну за пословање.

Новоизабрани кандидат љевице најављује и да ће одбацити дизел као гориво и „отказати дуговања између држава чланица ЕУ”. 

Какве су му шансе, или коме квари шансе?

Истраживања јавног мнијења показују да би Марин Лепен у првом кругу добила 25 одсто гласова. Мртва трка води се између републиканца Франсоа Фијона (од 21 до 22 одсто, и Емануела Макрона (20 до 21 одсто), који предводи покрет Напријед (Ен Марш). Обојици се због анимозитета према Лепеновој даје више шансе да побиједе у другом кругу, а уколико би се нашла обојица, више шансе има Макрон.

Управо би кандидатура Амона, према процјенама аналитичара, могла донијети центристичком кандидату Макрону велику групу гласача са лијевог центра, која није задовољна Амоновим "комунизмом".

И француска агенција АФП оцјењује да ће се побједник унутрастраначких избора социјалиста суочити с тешким задатком, јер најновије анкете показују да ће кандидат социјалиста бити елиминисан у првом кругу на изборима у априлу, будући да су социјалисти ослабљени и подијељени после непопуларних Оландових потеза.

Анкете су до сада показивале да ће на предсједничким изборима снаге највјероватније одмјерити конзервативни кандидат Франсоа Фијон и лидер крајње деснице Марин Ле Пен, мада се Фијон суочава са афером у вези са приходима његове супруге, па му је популарност ових дана опала, а Макронова порасла.

Први круг председничких избора биће одржан 23. априла, а 7. маја ће се у другом кругу наћи два најјача кандидата, преноси Танјуг.

 

 Коментариши