Фото репортажа: У срцу позоришта

Фото објектив Фронтала завирио је у Народно позориште Републике Српске, у вријеме док све мирује и чека нову представу. Данас се завршава Театар фест Петар Кочић. Овогодишњи фестивал почео је, 8. јуна премијером представе „Луткина кућа (Нора)“ Народног позоришта Републике Српске, у режији Небојше Брадића. Током дана, празна сала нашег националног театра изгледа некако мања […]

недеља, 15 јуна, 2014 / 15:28

Фото објектив Фронтала завирио је у Народно позориште Републике Српске, у вријеме док све мирује и чека нову представу.

Данас се завршава Театар фест Петар Кочић. Овогодишњи фестивал почео је, 8. јуна премијером представе „Луткина кућа (Нора)“ Народног позоришта Републике Српске, у режији Небојше Брадића.

Током дана, празна сала нашег националног театра изгледа некако мања него када је пуна публике. А била је и пуна и препуна, каже маркетинг организатор у НПРС, Јелена Милићевић, током свих шест представа које су биле у такмичарском програму овогодишњег театар феста.

Шта се то крије иза сцене, у гардереби и ходницима позоришта – већини људи, па и онима који су редовна публика у театру – није познато.

Док ходате иза сцене и на даскама (које живот значе), кроз мјеста одакле глумци излазе пред публику (или улазе у представу), кроз полумрак застора и растављених сценографија, имате осјећај какав су можда имали стари истраживачи када провале у тек откривен древни храм – као да скрнавите нешто.

Џаба шкљоцање фото-апарата, џаба блиц и дневна свјетлост, позориште се по дану крије негдје у недокучивим угловима душа оних који га и стварају и гласовима ријечи које ће навече бити изговорене.

На овакав покушај да се фотографише срце позоришта, намрштио би се или горко нашалио и Бранислав Нушић. Овогодишњи Театар фест одржан је под геслом „Савремен, свевремен“ и протекао је у знаку обиљежавања 150. годишњице рођења највећег српског комедиографа.

Вечерас, у част награђених, биће изведена представа „Преваранти у сукњи“ Књажевско-српског театра из Крагујевца.