Форвард – јер је напријед некако сувише српски?

Трећа Форвард конференција ове године окупља преко 20 домаћих и регионалних експерата из области дигиталне трансформације и паметних рјешења! Ово стоји у саопштењу из Министарства, које не објашњава због чега овакво име.

уторак, 30 новембра, 2021 / 12:01

Без обзира што је насловна фотографија послата у прилогу урађена већински српским писмом, могло се претпоставити да ће у најави било какве дигиталне работе доћи до онога што на Фронтал.РС називамо "латиничење". У овом случају свете ријечи су "лин", "еџајл", "ДевОпс", "лин-еџајл"; што је изненађујуће мала количина, као и сама могућност да се српско писмо у оваквој прилици уопште користи.

Зашто је англицизација и латинизација незаобилазна, ево и код ресорног министарства, могла би бити тема једне посебне научне конференције, пошто у списку партнера нема ни један који користи српско писмо за свој логотип. Ако кажемо да латиничење по жељама Анте Павелића из 1941. године укључује 2021. на дигитлној конференцији кроз логотип и Привредну комору РС, те њен Центар за дигиталну трансформацију, можемо бити сретни што је ова вијест само под тагом "латиничење", а не и под тагом "азбукоубиство".

Направићемо један лин на саопштење и агилно девелопирати операцију на оно што стоји у његовом оригиналу до краја:

Фаст Форвард умјесто Премотавање

Сви заинтересовани који желе да присуствују трећој ФОРВАРД конференцији, која ће бити одржана 9. и 10. децембра у Музеју савремене умјетности Републике Српске, своје мјесто могу резервисати пријавом на званичној интернет страници конференције www.forwardconf.org . Број мјеста је ограничен.

"Дигитализација јавне службе: Прилика која се не пропушта", "Зашто свакој компанији треба дигитални начин размишљања", "Људски ресурси, изазови и рјешења", "Истраживање и развој као покретачи промјена и развоја дигиталних рјешења", "Подршка компанијама у процесу дигиталне трансформације", "Дигитални хабови", "Нови начини пословања: уговори, плаћање и финансије у дигиталном добу"… само су неке од тема о којима ће се говорити на овогодишњем Форварду.

"Учините да дигитална трансформација функционише: Улога лидера" тема је о којој ће говорити Нилс Лодер, партнер и главни консултант у компанији "Квинт" из Амстердама. Прије 20 година, Нилс је дефинисао лични мото – обезбиједити за што више људи приступ врхунским ИТ услугама. Овај мото довео га је до позиције једног од водећих експерата и практичара у примјени "Lean" принципа у ИТ.

"Lean" је постао синоним за учинковитост процеса, почело се изводити мапирање процеса и аутоматизација активности које додају вриједност услузи, чиме су "Lean" технике постале примјењиве у ИТ индустрији. Његова централна брига, примењена у контексту ИТ, је елиминација отпада, где је отпад рад који не додаје вриједност производу или услузи.

Искуство је показало да је улога лидера у данашњим организацијама које користе "Lean", "Agile" и "DevOps" другачија него у традиционалним организацијама.

Квинт је изградио "мапу лидерства" која осигурава да лидери знају шта се од њих очекује и шта треба да ураде. Нилс Лодер говориће о путовању лидера од њиховог традиционалног начина вођења до "Agile-Lean" лидерства. Шта се дешава са овим вођама? Који су изазови? И какви су резултати?

Предавање "Учините да дигитална трансформација функционише: Улога лидера" на распореду Форварда је 9. децембра од 12.00 часова у Музеју савремене умјетности Републике Српске.