Форум жена ПДП писао Цвијановићки

Искрене да будемо, жао нам је што имамо жену премијера која чак и овакве теме користи за политичка препуцавања, али се надамо да ћете се на крају ипак достојанствено сврстати на страну жена и мајки.

недеља, 10 децембра, 2017 / 19:16

Поштована госпођо Цвијановић,

с обзиром на то да сте Форум жена ПДП јуче прозвали и наш конкретан приједлог назвали "јефтиним политичким триком", дужни смо да одговоримо. Управо Ваше уобичајено ниподаштавање сваког доброг приједлога који не долази из Ваше партије заправо је јефтин политички трик.

Наш јучерашњи конкретан приједлог је искључиво подршка Владином нацрту Закона о дјечјој заштити, с тим што би само већи број мајки остварио право.

Нико није рекао, али сте Ви себи дали за право да произвољно тумачите, да Закон мора да се примјењује реторактивно. Нико од нас није неук да то тражи.

Предложили смо да Законом буду обухваћена она дјеца која у периоду ступања Закона на снагу имају мање од 12 мјесеци, односно 18 мјесеци за треће дијете или ако су у питању близанци, те да се исплата врши само у мјесецима док дјеца не наврше доб прописану Законом.

Ретроактивну примјену нисмо тражили, али пошто на томе инсистирате, подсјетићемо Вас да је управо Ваша Влада увела такву врсту примјене и тиме умањила или потпуно укинула право наших ратних војних инвалида и бораца. Подсјетићемо и да је постмортална ревизија која је ретроактивно рађена јединствен случај на свијету. Дакле, такав облик примјене је могућ, али ми га ипак нисмо тражили.

С обзиром на то да нисте показали нимало достојанства у конкретном приједлогу подршке, и ми можемо да одговоримо на тај начин – у овој деценији, откако сте на власти, ПРВИ пут уводите мјеру за добробит мајки породиља. Ипак, свака добра мјера има нашу пуну подршку, иако је свима јасно да ступа на снагу управо у изборној години. Немате ни прорачун до када ће бити новца за те исплате. Већ сада касне исплате многих додатака – матерински додатак, једнократна помоћ за опрему новорођенчета, туђа њега и помоћ и тако даље. Уз то најављујете још мјера за добробит грађана, и то у изборној години. И имате образа да тврдите

да се неко други, ко мајкама пружи подршку, иако смо свјесни да се ради о изборној кампањи, бави јефтиним политичким триковима.

Искрене да будемо, жао нам је што имамо жену премијера која чак и овакве теме користи за политичка препуцавања, али се надамо да ћете се на крају ипак достојанствено сврстати на страну жена и мајки.

Кад су у питању жене ПДП-а, биле смо и увијек ћемо бити на тој страни. И зато предлажемо да пажљиво прочитате наш јучерашњи приједлог, како би што више мајки остварило право на накнаду.

С поштовањем,

Форум жена ПДП-а