Формирање Европског обавјештајног колегијума подржале 23 земље ЕУ

У складу са иницијативом француског председника Емануела Макрона из 2017. године, 23 земље ЕУ сложиле су се да оснују Европски обавјештајни колегијум (ICE). Да створе нову платформу за сарадњу у области обавјештајне службе.

петак, 10 априла, 2020 / 23:22

Макрон је 2017. године упозоравао да је Европској унији потребна већа независност од обавјештајних информација и сазнања "великих сила" – Русије, САД и Кине.

Све државе чланице ЕУ позване су да се укључе у ICE, али је засад само 21 потписала понуђено "писмо о намјерама". Плус још Норвешка и Велика Британија. Изван колегијума су Бугарска, Словачка, Пољска, Луксембург и Грчка. Могуће је да ће свих пет, као и Швајцарска, добити статус партнера.

Тај статус ће подразумјевати и омогућавати "флексибилнију интеракцију". Шта год то реално значило…

Нова платформа неће обавезивати на размјену обавјештајних података или планирање обавјештајних операција. Неће имати ни правни облик и сталну локацију, али хоће управни и надзорни одбор.

Хоће ли им Вашингтон ово пропустити?

Изјаве и публикације ICE неће бити обавезујуће.

Наводно ће то бити "бесплатна платформа" која ће државама чланицама омогућавати три пута годишње комуницирају у фирми конференција и семинара.

Њихови учесници биће обавјештајни званичници, владини службеници, политичари, стручњаци и научници.

Састанци и семинари треба да буду тако осмишљени да олакшавају дијалог обавјештајне заједнице са доносиоцима одлука и стручњацима, као и да подстакну интелектуалну размјену сазнања и ставова међу њима.

Макрон је, иначе, позвао на развој "заједничке стратешке културе".

Још један пројекат Европске уније треба да буде – Заједничка обавјештајна школа која ће обучавати обавјештајне стручњаке за све земље ЕУ.

Извор Факти.рс