Формирана нова предизборна алијанса

БАЊА ЛУКА – СДП БиХ, СДА, ХДЗ 1990 и ХСП БиХ формирали су неформалну предизборну алијансу, с циљем постизања што бољег изборног резултата и постизборне сарадње, рекао је за "Независне новине" високорангирани члан једне од ових партија који се супротставио сарадњи са СДП. Документ, који носи службени назив "Нова алијанса за БиХ", садржи десет тачака […]

петак, 17 септембра, 2010 / 10:48

БАЊА ЛУКА – СДП БиХ, СДА, ХДЗ 1990 и ХСП БиХ формирали су неформалну предизборну алијансу, с циљем постизања што бољег изборног резултата и постизборне сарадње, рекао је за "Независне новине" високорангирани члан једне од ових партија који се супротставио сарадњи са СДП.

Документ, који носи службени назив "Нова алијанса за БиХ", садржи десет тачака у којима су се те партије из Федерације БиХ обавезале на узајамну помоћ и сарадњу, а основни план је заузети што већи број мјеста у општинама, кантонима, ФБиХ и дијелу министарстава у Савјету министара који долазе из ФБиХ.

Како је открио извор, план је потписан на тајном састанку на Илиџи на којем су учествовали Златко Лагумџија и Жељко Комшић из СДП-а, Сулејман Тихић и Бакир Изетбеговић из СДА, Божо Љубић и Мартин Рагуж из ХДЗ 1990, те Звонко Јуришић из ХСП.

Документ у трећој тачки говори о награђивању Мартина Рагужа, кандидата за хрватског члана Предсједништва БиХ, мјестом у извршној власти или високој функцији у дипломатији уколико он не повуче своју кандидатуру.

Извор наводи да би СДП, уз помоћ ФТВ-а, БХТ-а, "Ослобођења" и других медија осигурао медијску покривеност и негативан удар на ХДЗ БиХ, СБиХ, и друге партије, док би ХДЗ 1990 и ХСП требало да помогну другим чланицама Алијансе путем "Дневног листа".

"ХДЗ 1990 и СДА се обавезују код министарстава федералне владе помоћи пројекте који су од значаја за СДП. То се посебно односи на Министарство пољопривреде и дијељење средстава из подстицаја", наводи извор.

Осим тога, предвиђено је да се ХДЗ БиХ, СБиХ, СНСД, СББ БиХ у јавним наступима повезују са криминалом и корупцијом.

"Потребно је пласирати информације како су против Драгана Човића и Милорада Додика подигнуте разне оптужнице. Те вијести посебно треба пуштати кроз портале", наводи се у стратегији, како је открио извор.

Уколико документ процури у јавност, предвиђено је да се све негира путем служби за односе са јавношћу.

"Партије су сагласне како ће између себе размјењивати све важне информације потребне за усмјеравање кампање. Посебно се то односи на истраживање јавног мњења. Партије су сагласне да процес истраживања јавног мњења координише СДП", наводи се у плану.Оставите одговор