Форбсова листа 10 најбогатијих предузетника у БиХ

Браћа Кенан и Дамир Хастор, насљедници пословног царства које је створио Нијаз Хастор кроз Превент и АСА групу, сигурно ће наставити ширење, а већ воде листу најбогатијих предузетника у БиХ.

недеља, 5 јуна, 2016 / 10:56

Браћа Кенан и Дамир Хастор, насљедници пословног царства које је створио Нијаз Хастор кроз Превент и АСА групу, сигурно ће наставити ширење, а већ воде листу најбогатијих предузетника у БиХ.

Листом најбогатијих предузетника у БиХ и даље доминирају трговци, што и није изненађење у економији која је базирана на увозу, а преживљавање доброг дијела популације зависно од дознака дијаспоре.

Домаћи предузетници, који су препуштени сами себи већ двије деценије, суочени су са суженим маневарским простором. Тржиштем доминирају углавном компаније изван БиХ, било да је ријеч о трговачким ланцима, нафтним компанијама, прехрамбеним производима или финансијском сектору, гдје је доминација страних банака апсолутна, пише Дражен Симић за Форбес.хр.

Компликовани државни апарат у БиХ предузетника и економије сјети се само уочи избора, а и тада се све своди углавном на пар фраза – “подстицање запошљавања”, “стране инвестиције”, “домаћу производњу” – без икакве сувисле економске политике те стварних потицаја и озбиљних реформи.

Очекивано, уз трговачке ланце, велетрговина нафтом и нафтним дериватима и даље остаје један од најуноснијих послова и ту се ништа битно није промијенило нити је БиХ изузетак.

Добра је вијест да се на врху ипак произвођачи, браћа Кенан и Дамир Хастор, насљедници пословног царства које је створио Нијаз Хастор и које се заснива на производњи и извозу дијелова за аутомобилску индустрију, прије свега кожних пресвлака за сједишта.

Двије пословне групације породице Хастор, Превент и АСА, данас покривају практично све дјелатности, од производње аутомобилских дијелова, преко продаје возила и лизинга, до банкарства и приватних здравствених клиника, и сигурно је да ће наставити ширење.

Породица Хастор је и први примјер смјене генерација јер је утемељитељ пословног царства, Нијаз Хастор, својим синовима препустио не само управљање бројним компанијама него је и формално највећим дијелом на синове пренио и власништво над компанијама.

Иако су, несумњиво, најбогатији у БиХ, браћа Хастор далеко су од медијских рефлектора и за босанскохерцеговачку јавност непознаница. Нема их у вијестима о локалном “џет сету”, политички су невидљиви и засад немају никакву жељу да се медијски експонирају.

Мада су се нашли на врху овогодишње листе са 771 милиона конвертибилних марака (393 милиона евра) укупног прихода, имајући у виду да је групација Превент присутна с компанијама кћеркама у Њемачкој, Аустрији, Румунији, Шпанији, Бразилу, Мађарској и Турској, стваран укупни приход групације на глобалном нивоу је знатно већи.

На другој позицији на листи је ХИФА група у власништву Изудина Ахметлића, чији је примарни бизнис трговина нафтом и нафтним дериватима.

С обзиром на пад цијена нафте на свјетском тржишту у посљедњој години, може се очекивати да ће се то негативно одразити и на укупан приход нафташа, укључујући и ХИФА групу. Иако је трговина нафтом и даље један од најуноснијих послова у БиХ, Ахметлић је, попут низа других предузетника, почео с диверзификацијом пословања, улажући и у пољопривредну производњу кроз власништво над земљорадничком задругом Пољопром у Санском Мосту.

На трећем је мјесту компанија Бинго у власништву тузланског предузетника Сенада Џамбића, која убрзано шири мрежу својих малопродајних објеката, с амбицијом да у БиХ парира Конзуму Ивице Тодорића, играјући на карту домаћих производа и ниских цијена.

Бинго има и већинско власништво у компанији Мајевица д.д., произвођачу грицкалица, коју су преузели када је компанија била у стечају. Укупан приход тих двију компанија у 2014. износио је 570,3 милиона конвертибилних марака, а улагање у Мајевицу показатељ је Џамбићевих намјера да пословање с трговине прошири и на производњу.

Осим Мајевице д.д., Бинго има већинске удјеле у још десет компанија у БиХ које се баве некретнинама, производњом одјеће, прикупљањем отпада.

Четврто мјесто заузима Томислав Антуновић, чија је компанија Антуновић АГС у 2014. имала 338,5 милиона конвертибилних марака укупних прихода и чије пословање обухвата твртке у БиХ и Хрватској. Антуновићев примарни бизнис је трговање нафтом и нафтним дериватима, с чиме је почео још прије распада бивше Југославије, а данас уз бензинске пумпе посједује и хотеле те складишта.

Свјетлан Станић са Станић групацијом на петом је мјесту, при чему је само његова компанија Бореас у 2014. имала укупан приход од 338,3 милиона конвертибилних марака. Како Станић групација обухваза осам компанија, од којих су двије у Хрватској, укупан приход групације сигурно је већи, али консолидованих података нема. Уз велетрговину, Станић је почео с улагањима и у електронске медије, радио и ТВ станице у БиХ.

Цјелокупна листа
1. Кенан и Дамир Хастор
Превент групација

771,1 милион КМ

2. Изудин Ахметлић
ХИФА група

681,3 милиона КМ

3. Сенад Џамбић
Бинго

570,3 милиона КМ

4. Томислав Антуновић
Антуновић АГС

338,6 милиона КМ

5. Свјетлан Станић
Станић група

338,3 милиона КМ

6. Перо Гудељ
ФИС

307,2 милиона КМ

7. Драго Малиновић
Комерц-мали

244,2 милиона КМ

8. Хамед Рамић
Еуро-асфалт

217,7 милиона КМ

9. Петар Ћорлука
Виолета

207,5 милиона КМ

10. Вељко Ђукић
Супер-петрол

182,1 милион КМКоментариши