Форбс: Обама најутицајнији

Амерички предсједник Барак Обама је најмоћнији човек на свијету и налази се на првом мјесту овогодишње Форбсове листе најутицајнијих људи на свијету. Након побједе на предсједничким изборима прошлог мјесеца, Обама ће имати на располагању још четири године да спроведе своју агенду. Како наводи магазин, иако се суочава са великим изазовима, Обама остаје неприкосновени командант најмоћије […]

четвртак, децембар 6, 2012 / 15:36

Амерички предсједник Барак Обама је најмоћнији човек на свијету и налази се на првом мјесту овогодишње Форбсове листе најутицајнијих људи на свијету.

Након побједе на предсједничким изборима прошлог мјесеца, Обама ће имати на располагању још четири године да спроведе своју агенду. Како наводи магазин, иако се суочава са великим изазовима, Обама остаје неприкосновени командант најмоћије армије на свијету и налази се на челу економске и културне суперсиле.

За њим слиједе њемачка канцеларка Ангела Меркел, која је и најутицајнија жена на свијету, руски предсједник Владимир Путин, па власник „Мајкрософта” Бил Гејтс.

На петом мјесту је папа Бенедикт XVI, затим предсједник америчких федералних резерви Бен Бернејк, а саудијски краљ АБдулах бин Абдул Азиз ал Сауд је на седмом мјесту.

Предсједник Европске централне банке Марио Драги је на осмом мјесту, Сји Ђинпинг, будући кинески предсједник, на деветом, док је на десетом британски премијер Дејвид Камерон.

Најмлађи на листи са 71 именом је и даље власник „Фејсбука” Марк Цукерберг (29) који је са деветог пао 25. мјесто. Извјестан број угледних људи више се не налази на листи као што су кинески предсједник Ху Ђинтаои америчка државна секретарка Хилари Клинтон.

Форбс наводи да су имена на листи бирана по четири критеријума: у обзир је узет број људи на које те особе утичу, финансијска средства која контролишу, у којим сферама имају утицај и начин на који врше своју власт.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *