Фонд здравства РС поништио спорни тендер од 23 милиона КМ!

Фонд здравственог осигурања Републике Српске обуставио је тендер за израду система електронског здравственог картона и књижица због, како је наведено, жалбе на тендерску документацију, открива портал Капитал.

уторак, 1 августа, 2017 / 00:38

"Обавјештавамо вас да је због изјављене жалбе обустављен поступак јавне набавке интегрисаног здравственог информационог система број : 07/015-3701/17. О наставку и новом крајњем року за доставу понуда бићете благовремено обавијештени", наводи се у обавјештењу свим учесницима у поступку јавне набавке.

Фонд здравства РС планирао је да за милион осигураних грађана потроши баснословних 23 милиона КМ, иако је Србију за њених 6,8 милиона осигураника, овај посао коштао четири пута јефтиније, односно 5,8 милиона КМ.

Тендерска документација ФЗО РС била је готово је истовјетна за интегрисани здравствени информациони систем (ИЗИС) који је примијењен у Србији, што је наметнуло питање како је могуће да је управо Србија, која има скоро шест милиона осигураника више, потрошила четири пута мање новца.

Према 23 милиона КМ вриједном тендеру ФЗО РС планирана је набавка чак 3.000 нових рачунара, али и софтвер картице и читачи, који би чинили систем интегрисаног здравственог информационог система (ИЗИС).

Министарство здравља Србије тендер за израду ИЗИС-а расписало је 2015. године и тада се знало да је потребно умрежити 8.000 рачунара. Како су здравствене установе већином биле опремљене рачунарима, докупљено је само њих 500.

С друге стране, Србија је свој пројекат преписала од Македоније, која је формирала ИЗИС са 2.500 рачунара, или 500 мање него што то планира ФЗО РС.

Купују, а не знају да ли је потребно

У ФЗО РС су за Капитал одговорили да је здравственим установама у РС потребно 3.656 рачунара, јер је 2.481 рачунар старији од пет година!

Да апсурд буде већи, иако су намјеравали да купе 3.000 рачунара, нису знали да ли ће им требати, јер "тачан број неопходних рачунара биће одређен главним пројектом, након потписивања уговора. Фирма која побиједи на тендеру испоручиваће их фазно и према потребама".

Посао за Проинтер?

Јавност у РС у посљедње вријеме све гласније је шпекулисала да је овај посао заправо намијењен компанији "Проинтер" те да је тендерска документација прилагођена управо њеним описима. У више наврата незванично је, без конкретних доказа, истицано да иза ове фирме стоји Игор Додик, син Милорада Додика, иако је он то у неколико наврата демантовао. Као други власник спомињао се Славиша Кокеза.

У документацији која је у посједу Капитала, захтијевала се тачно одређена технологија базе података, коју може да испуни само америчка компанија "Орацле”, с којом "Проинтер” има партнерске односе.

Кредит у нови амбис

ФЗО РС је планирао да за електронски систем узме кредит и потроши неколико пута више него сусједне земље, док грца под теретом неизмирених обавеза и немогућности да наплати стотине милиона КМ. Фонд здравственог осигурања је затражио од Владе РС отпис 14,5 милиона КМ, колико му је позајмљено са ескроу рачуна још 2008. године.

Укупан директни дуг здравствених установа у Републици Српској по основу кредита, пореза и доприноса одавно је премашио пола милијарде КМ.

Дуговања послодаваца према Фонду здравственог осигурања (ФЗО) РС у посљедње четири године повећана су за чак 71 милион марака, а само у прошлој години су порасла за више од девет милиона, тако да је укупан дуг на крају 2016. достигао готово 280 милиона КМ.