Фонд солидарности финансира бесплатни психолошки третман родитеља болесне дјеце

Захваљујући сарадњи Фонда солидарности за дијагностику и лијечење обољења, стања и повреда дјеце у иностранству и Друштва психолога Републике Српске, од наредне године биће обезбијеђена психолошка подршка и третмани за родитеље или старатеље дјеце која су упућена на лијечење у иностранство.

уторак, 25 децембра, 2018 / 22:35

Наиме, данас су в.д. директорица Фонда солидарности Јасминка Вучковић и предсједница Друштва психолога РС Дијана Ђурић потписале Протокол о сарадњи којим ће се свим родитељима, који то желе, обезбиједити бесплатни индивидуални психолошки третмани на подручју цијеле Републике Српске, а проводиће их дипломирани психолози.

Вучковићева је навела да ће Фонд солидарности све родитеље, чија су дјеца обављала или ће обављати дијагностику или лијечење путем овог фонда, обавјештавати о овој могућности.

"Уколико се испостави да им је потребна психолошка подршка и ако родитељи покажу интересовање за овај вид помоћи, Друштво психолога ће им обезбиједити психолога и ту услугу ће пружати бесплатно. Овакав вид психолошке подршке је од великог значаја за родитеље који, суочени са болешћу дјетета, пролазе сигурно кроз један од најтежих периода живота. Због тога им је потребна помоћ да пронађу снагу и издрже недаће које су их задесиле, а како би својим малишанима могли пружити љубав и сигурност која им је најпотребнија", рекла је Вучковићева, захваљујући се Друштву психолога РС на подршци коју ће пружати родитељима и раду овог фонда.

Предсједница Друштва психолога је истакла да, као друштвено одговорна организација, Друштво спроводи бројне активности са циљем унапређења живота грађана, те им је посебно задовољство што ће бити у могућности да пружају психолошку подршку свим родитељима обољеле дјеце којима је она потребна. "Заједно са директорицом Фонда дошли смо на ову идеју и вјерујемо да ће многи родитељи искористити могућност и прихватити психолошку подршку, јер им је она, у ситуацијама кроз које пролазе, и те како значајна. Између осталог, ту смо и да би разбили предрасуде о тражењу психолошке помоћи јер она у знатној мјери може помоћи у превазилажењу тешких животних ситуација", рекла је Ђурићева.

Протокол о сарадњи потписан је за наредну годину, те већ од јануара родитељима ће бити на располагању психолози и то без потребе да путују или да плаћају психолошке третмане. Подсјећамо, Фонд солидарности финансира дијагностику или лијечење дјеце до 18 година у иностранству, онда када оно није могуће у РС, нити преко обавезног здравственог осигурања. До сада је овај фонд финансирао дијагностику и лијечење 58 дјеце, за шта је издвојено око 1,8 милиона КМ.