Фонд ПИО: Преиспитати одлуку Уставног суда

БИЈЕЉИНА – Фонд ПИО Републике Српске саопштио је да ће поднијети захтјев за преиспитивање одлуке Уставног суда БиХ од 25. марта којом је одбијена апелација Фонда која се односи на исплате пензија за кориснике који су то право остварили на територији Федерације БиХ. Фонд сматра да пензије за кориснике који су право на пензију до […]

петак, април 15, 2011 / 08:15

БИЈЕЉИНА – Фонд ПИО Републике Српске саопштио је да ће поднијети захтјев за преиспитивање одлуке Уставног суда БиХ од 25. марта којом је одбијена апелација Фонда која се односи на исплате пензија за кориснике који су то право остварили на територији Федерације БиХ.

Фонд сматра да пензије за кориснике који су право на пензију до 1992. године остварили на подручју садашње ФБиХ треба да исплаћује Федерални завод ПИО/МИО, те подсјећа да је од укупно 37 000 пензионера, колико их било 1992, до данас остало живо њих мање од 26 000.

"Ако и по захтјеву за преиспитивање те одлуке не буде задовољена правда, Фонд ПИО је одлучан да се обрати и међународним правним инстанцама, будући да, поред штете коју трпе корисници, и сам три штету", истакао је Фонд.

Исплаћивањем пензија за ове кориснике од октобра 2004. до новембра 2010. године Фонд је претрпио штету од 545 милиона КМ или 8,3 милиона КМ мјесечно, о чему је Суду БиХ прошлог мјесеца поднесена посебна тужба за обештећење.

Из Фонда напомињу да још нису службено добили ову одлуку Уставног суда БиХ.

Основ за даљу правну битку Фонд ПИО види у пресудама из ранијих година.

Уставни суд 2007. године пресудио је по тужби "Драгослав Вуковић, Милоје Илић, Млађен Шекеровић и Зора Буха против БиХ" да ФБиХ крши њихова права и дискриминише их неисплаћивањем пензије за њих у ФБиХ, гдје су пензију и зарадили. Истовјетна је и пресуда Дома за људска права БиХ из 2003. године по тужби пензионера Анке Пашалић, Ђоке Кличковића и Душка Карановића.

Изнад свега је пресуда Европског суда за људска права у Стразбуру у случају "Карановић против БиХ" од 2007. и пресуда "Млађен Шекеровић и Анка Пашалић против БиХ", од марта 2011. године, у којима је заузет став да се неисплаћивањем пензија тим корисницима у ФБиХ крше њихова права и они дискриминишу.

"Треба имати у виду да су одредбе Европске конвенције о људским правима изнад домаћег законодавства, због чега су наведени подносиоци, након тих пресуда, и враћени на исплату код Федералног завода ПИО/МИО", истиче Фонд ПИО Републике Српске.Оставите одговор