Фонд ПИО мора исплатити 3,7 милиона КМ Поштанској штедионици

Виши привредни суд у Бањој Луци пресудио је у корист Поштанске штедионице која је тужила Фонд пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске због једностраног прекида уговора о сарадњи. На основу пресуде, Фонд штедоници треба исплатити 1,8 милиона КМ, а са затезном каматом и трошковима 3,7 милиона марака. Фонд ПИО је затражио ревизију пресуде код Врховног суда РС […]

среда, децембар 1, 2010 / 19:38

Виши привредни суд у Бањој Луци пресудио је у корист Поштанске штедионице која је тужила Фонд пензијско-инвалидског осигурања Републике Српске због једностраног прекида уговора о сарадњи.

На основу пресуде, Фонд штедоници треба исплатити 1,8 милиона КМ, а са затезном каматом и трошковима 3,7 милиона марака.
Фонд ПИО је затражио ревизију пресуде код Врховног суда РС и саопштио да оваква пресуда доноси несагледиве посљедице, будући да се ради о огромним средствима.

"Исплата 3,7 милиона КМ значи подривање и удар на финансијску стабилност и нормално пословање Фонда и општи интерес садашњих 224 000 корисника", истичу данас у Фонду ПИО.

Спор Фонда ПИО и Поштанске штедионице води се од децембра 2001. године јер је Фонд једнострано раскинуо уговор о исплате пензија путем Поштанске штедионице. Овом пресудом Штедионици је досуђено 1.867.624 КМ на име једногодишње провизије и због немогућности да и даље обавља исплату пензија, а са затезном каматом и трошковима то укупно износи 3.771.022 КМ, наводи се у саопштењу.

Фонд ПИО наводи да се пресуђује огроман износ средстава у корист Поштанске штедионице "за коју су постојале одлуке о припајању Поштама РС, потом иницијативе за ликвидацију, што није реализовано, а и данас нема дјелатност за коју је регистрована и нема приходе".

"Зна се ко је 2001/2002. године био у органима и у менаџменту Фонда, ко је тада водио политику и Владу РС. Фонд се ограђује од таквих појава и искористиће сва правна средства да заштити интегритет институције, интерес корисника Фонда и ликвидност", наводи Фонд и додаје да ће ово питање бити изнето пред органе Фонда који ће одлучити како рјешавати овај проблем.

Фонд ПИО апелује код свих надлежних републичких органа и Удружења пензионера РС за помоћ да ово питање буде ријешено на рационалан и правичан начин да се не деси да "цех спора из 2001/2002. године плати ни крива ни дужна садашња генерација пензионера и садашње руководство Фонда" будући да Фонд није каса са изобиљем новца у коју се све чешће и са све већим износима судским и другим споровима многи покушавају намирити.Оставите одговор