Фонд из наслијеђа таблоидног тајкуна, најцењенија новнарска награда на Западу

Амерички новинар мађарског поријекла Џозеф Пулицер /1847-1911/, зачетник жуте штампе из чије се фондације сваке године додјељује Пулицерова награда за новинарство, карикатуру, америчку историју, поезију, драму, роман и музику, умро је 29. октобра 1911. године.

петак, 29 октобра, 2021 / 01:12

Пулицер је емигрирао у САД, учествовао у Америчком грађанском рату и биран је у Конгрес.

Био је власник листова "Ворлд" и "Ивнинг ворлд" у Њујорку и "Пост-диспеч" у Сент Луису. На Универзитету Колумбија 1903. године основао је прву новинарску школу.

Током првих година боравка у САД, Пулицер је прихватао разне послове да би се издржавао, па је тако радио као утоваривач бродова у Сент Луису, а једно вријеме је чак сахрањивао жртве колере на острву Арсенал.

Његов први посао као репортера био је за публикацију која се издавала на њемачком језику "Вестлих пост", што му је одговарало јер је упоредо са мађарским и француским течно говорио њемачки језик, док енглески још није потпуно савладао.

Краткотрајно се бавио политиком и студирао право, а 1872. године купује "Вестлих пост".

Пулицер се сели у Вашингтон, гдје започиње каријеру као кореспондент за њујоршку публикацију "Њујорк сан".

Штампао је изузетно популарни стрип "Јелоу кид", који је уједно и први стрип у боји.

Пулицерову повезаност са такозваном жутом штампом утврдило је и ривалство са власником "Њујорк журнала" Рендолфом Херстом, које је кулминирало прије и током извјештавања о Шпанско-америчком рату 1895. године.

Пулицер је основао фонд из којег се додјељују награде у 21 категорији, а прва Пулицерова награда додијељена је управо за новинарство 1917. године.

Пулицерове награде могу добити само држављани Америке, и то у областима као што су америчка историја, карикатура, поезија, драма, роман, новинарство и музика.