Фолксваген запошљава овце и магарце

Фолксвагенова фабрика Чатануга у САД тренутно запошљава 4.000 људи и стадо од 50 оваца које помажу новом соларном пројекту компаније.

понедељак, 15 новембра, 2021 / 18:42

Фолксвагенов соларни парк је изграђен 2013. године и представља једно од највећих соларних поља којим управља произвођач аутомобила у САД.

Систем од 9,5 мегавата обезбјеђује 12,5 одсто електричних потреба фабрике у периоду пуне производње, захваљујући 33.600 соларних модула распоређених на површини од 33 хектара уз фабрику.

Међутим, питате се где су у овој цијелој причи овце? Наиме, соларним фармама је потребно чврсто тло, због чега ерозије представљају проблем. Како би се тај процес спријечио, трава увелико помаже, али она треба да се одржава како не би израсла преко соларних плоча – то је посао оваца.

"Прилагодљива испаша с овцама је ефикасан и исплатив начин контроле вегетација и редуковање ризика од ерозије на соларним постројењима великих размјера. Овце одржавају ниску траву кроз испашу и гажење, а соларни панели овцама пружају хлад, смањујући топлотни стрес усред љета”, рекао је Лоран Шаленбергер, вођа пројекта за регенеративну енергију Фолксвагена.

Из Волксвагена наводе да је важно да се за ту улогу ангажују само овце јер козе, које би такође могле да одржавају траву, имају тенденцију да скачу на соларне панеле и жвачу жице. Међутим, овце нису једине животиње које имају свој задатак у Чатануги. Наиме, Фолксваген такође "запошљава” неколико магараца "спасилаца”, чији задатак је да овце упозоравају на било какве пријетње дивљине.

"Соларни парк је још један доказ Волксвагенове свјетске преданости заштити околине. Знајући да производимо обновљиву енергију коју одржавамо одрживијим рјешењима попут оваца, ова иницијатива је пример за друге велике фабрике у САД-у”, рекао је Том ду Плессис, извршни директор операција у фабрици.