19:08 Звучи мало шпијунско-суперхеројски: Босић против СНСД-овог тима за прљаве операције17:26 Важан јубилеј: Прије 60 година први човјек у свемиру је постао онај који је писао ћирилицом17:02 Деманти градоначелника Приједора: СДС је извукао моје ријечи из контекста, неће ме посвађати са борцима ВРС16:17 Песков: Кијев мора поштовати обавезе из споразума у Минску15:45 Златна грозница тресе Источну Европу15:37 Борба против пандемије створила четрдесет нових милијардера15:22 Акције Алибабе порасле шест одсто у Њујорку након казне у Кини15:15 Зора Видовић присутна на прозивци ММФ за југоисточну Европу15:07 Џафи честита почетак Рамазана, Фронтал се придружује - он муслиманима малим словом, ми и онима што се пишу великим15:01 Новаковић-Бурсаћ: Тужилаштво БиХ ради политички задатак: Формирају предмет због обиљежавања Дана руских добровољаца, а ни један за злочине муџахедина

Фочак побиједио на Жестивалу у Ужицу

Ракија "Здравица" коју производи Фочак Бојан Матовић, а садржи љековите траве убране на обронцима Националног парка "Сутјеска", освојила је златну медаљу за квалитет на Међународном фестивалу природе и традиције "Жестивал" у Ужицу.

понедељак, 3 септембра, 2018 / 14:25

Бојанова, надалеко позната, тинктура од 37 љековитих трава нашла се међу стотину врста ракија из различитих крајева Србије, Црне Горе и Републике Српске и својим квалитетом освојила фестивал, понијевши највише оцјене стручног жирија у катеторији пољопривредна газдинства.

Ракија "Здравица", која како јој и само име каже, нарушено здравље поправља, а постојеће, добро здравље, чини још бољим, први пут се нашла пред дегустаторима у Србији.

На наговор познаника Матовић се пријавио за учешће на познатом ужичком фестивалу и није ни слутио да га чека прво мјесто у веома јакој конкуренцији.

"Први пут сам учествовао на тако озбиљном фестивалу и пресрећан сам освојеним првим мјестом. Људи се ме убиједили да се пријавим, нисам ни очекивао да ће моја ракија оборити све и понијети златну медаљу, јер је учествовало преко 25 дестилерија из три државе, а преко стотину узорака различитих ракија", рекао је Матовић.

Према његовим ријечима, прије четири године одважио се да прави "траварицу" из велике љубави према природи и здравом начину прављења хране и напитака.

На обронцима и висовима Националног парка "Сутјеска" заједно са породицом сакупља биље и одговарајуће траве, а потом се окреће производњи. Прве године произвео је количине искључиво за личне потребе и најближе пријатеље. Од тада потражња за овим пићем вишеструко надмашује његове производне могућности.

"Прве године направио сам 30 литара за себе и драге људе и то је нестало за мјесец дана. Потом сам правио 100 литара што је такође брзо нестало, а онда сам правио 300 литара, па тренутно 1.000 и ићи ће то брзо на пет до шест хиљада литара годишње, то ми је у плану", прича Матовић.

Матовић планира и да своју кућну радиност у наредном периоду, уз сарадњу и подршку локалне заједнице, претвори у пољопривредну задругу.

"Надам се да ћу током овог мјесеца успјети да испуним све обавезе како би овај мој посао добио другу димензију, тачније да све прерасте у пољопривредну задругу која би се бавила производњом алкохолних и дестилованих пића са могућношћу извоза на шире тржиште", истакао је Матовић.

Специфичност овој ракији дају јединствене траве нетакнуте природе Сутјеске.
Производни процес траје годину дана, а на крају љековита ракија заслађује се медом.

"Испече се прво ракија, која одстоји пар мјесеци. С прољећа берем траве, од јагорчевине, до смрекове бобе коју берем у октобру. По завршетку траве убацујем у ракију, и опет све одстоји два до три мјесеца, након чега се циједи и заслађује природним, домаћим медом који иде у омјеру педесет грама на литар", објаснио је Матовић.Оставите одговор