Фоча: Прва успјешна трансплатација шаке у Српској

Операција пришивања одсјечене шаке Александру Радовићу /23/ из Рогатице, коју је прије 13 дана извео тим љекара Универзитетске болнице Фоча, прва је успјешна реплантација шаке у Републици Српској, тврде у овој установи. Младом Рогатичанину шаку је одсјекла машина за обраду дрвета, а захваљујући брзом транспорту и брзој и стручној реакцији фочанских љекара, рука је спашена. […]

понедељак, 21 септембра, 2015 / 14:51

Операција пришивања одсјечене шаке Александру Радовићу /23/ из Рогатице, коју је прије 13 дана извео тим љекара Универзитетске болнице Фоча, прва је успјешна реплантација шаке у Републици Српској, тврде у овој установи.

Младом Рогатичанину шаку је одсјекла машина за обраду дрвета, а захваљујући брзом транспорту и брзој и стручној реакцији фочанских љекара, рука је спашена.

"Био је то радни дан, као и сваки други, радио сам са циркуларом, тренутак непажње и крв је била свуда око мене. Видио сам пола своје шаке на поду, то је било неко полусвјесно стање. Колеге су ми притекле у помоћ, колима хитне помоћи сам пребачен овдје у Фочу", прича Радовић, који већ може да помиче мали прст на пришивеној руци.

У фочанској болници кажу да је 13 дана довољно да се може тврдити да је операција била успјешна.

"Васкуларни статус ове шаке је одличан и ми након 13 дана можемо бити презадовољни и ова институција и Република Српска да се овакав компликован микрохируршки захват може урадити у овако малој установи", рекао је начелник Одјељења за пластичну и реконструктивну хирургију Универзитетске болнице Србиње Дражан Ерић, који је водио операцију.

Ерић је прије пет година урадио прву реплантацију прста у Републици Српској, али за овај микрохируршки захват каже да је далеко сложенији, јер је потребно спојити много више крвних судова промјера мањег од једног милиметра.

"Шака је одсјечена у висини централног дијела длана, то је у суштини најтежи ниво за реплантацију, јер морате да направите добре анастомозе малих крвних судова, артеријских и венских да би шака циркуларно профункционисала. Постоперативни ток је доста добар", каже Ерић, који је пластичну хирургију учио од покојног професора Борише Старовића и чувених хирурга Миломира Нинковића из Минхена и Небојше Рајачића, који тренутно ради у Кувајту.

Он је додао да је успјех љекара из Фоче још већи, имајући у виду да болница у Фочи није велики клинички центар, гдје постоје посебни тимови за ову врсту операција.

Један од пресудних фактора за преживљавање реплантираног дијела тијела је вријеме које протекне од повреде до спајања, а пацијент је имао срећу да је за сат и по пребачен из Рогатице у Фочу.

"Имали смо срећу да смо сви били ту, тако да смо успјели одмах да кренемо са оперативним захватом и да за три до четири сата направимо овај вид реплантације, што је доста брзо за неуигран тим јер немамо често ове захвате", објашњава Ерић, са којим су операцију заједно извели ортопед Максим Ковачевић и анестезиолог Миливоје Достић.

Пацијент ће кући за два дана, а већ за два мјесеца рука ће бити потпуно опорављена, тврде љекари.