Фоча против изградње хидроелектрана

Општинске власти у Фочи неће прихватити изградњу хидроелектрана на Дрини, јер би то, како тврде, изазвало велике морфолошке, геолошке и друге промјене које би утицале на еко-систем и живот људи. Начелник општине Фоча Здравко Крсмановић је на конференцији за новинаре, поводом одлуке Владе Републике Српске о додјели концесија за изградњу четири хидроелектране на Дрини, рекао […]

среда, 17 августа, 2011 / 20:06

Општинске власти у Фочи неће прихватити изградњу хидроелектрана на Дрини, јер би то, како тврде, изазвало велике морфолошке, геолошке и друге промјене које би утицале на еко-систем и живот људи.

Начелник општине Фоча Здравко Крсмановић је на конференцији за новинаре, поводом одлуке Владе Републике Српске о додјели концесија за изградњу четири хидроелектране на Дрини, рекао да је Влада пропустила да изврши бројне припреме, укључујући и обезбјеђење потребне планске документације.

Општинско руководство упутило је Министарству индустрије, енергетике и рударства Републике Српске позив за хитним састанком, како би се разјаснила ситуација у вези са додјелом концесија.

Предсједник Скупштине општине Фоча Лутвија Шукало рекао је да је проблем што Влада РС припрема расписивање позива за додјелу концесија за изградњу још десет хидроцентрала на фочанској општини, те да је одговорност општинског руководства још већа.

"Уколико са Владом РС не постигнемо договор, организоваћемо референдум, како би становништво Фоче дало посљедњу ријеч о овим пројектима", додао је Шукало.0 КОМЕНТАРА

 1. Smatram da je Pero potpuno u pravu.Ako je iko poznat po „ugradjivanju“onda je to Zdravko Obrvas

  A kako napisa NSP treba korektno izneti sustinu problema a to je opet Zdravko Krsmanovic.
  Sreca je to sto ga je narod Foce a i ostalog dela RS vec procitao i sto svi znaju ko je i kakav je „nas“Zdravko
  Zalostan je nacelnik koji nedobije vise od 1000 glasova u svome gradu
  A koliko je kvalitetan politicar govori i podatak da je SP RS njegovim odlaskom ojacala i dobila vise glasova i poslanika.
  Zato su on i njegova partija na deponiji politickoga smeca.
  Oni koji dugo poznaju Zdravkana nista lepo o njemu nemaju da kazu.Zato i nevredi punotrositi vremena na tog propaloga politicara

 2. Hahahaha ja kakve su ove NSP-ovce u odbranu svog lidera inače nadaleko poznatog kriminalca navode šta je neko negdje pisao o Norveškoj ja crne nam opozicija majko valjda negdje u nekom priručniku „kako voditi kampanju“ pročitali da treba diskreditovati protivnika pa mu onda niko neće vjeroveti ništa hahahahahahahaa !!
  Pored ovakvih će Laktašenko vladati još 8 godina !!

 3. NSP, 18.08.2011. 07:28:33
  I sad kažem definitivlo postoji dobar razlog zašto se ovaj lopovčić Krsmanović sad našao buniti protiv centrala i to u Foči u kojoj je 70% radnosposobnog stanovništva nezaposleno !!!

  Možda to ima veze sa njegovom građevinskom firmom HG Inžinjering ili firmom njegove zamjenice Olivere Elez ali dobar razlog postoji veoma brzo ćemo ga saznati budete sigurni !!! линк ка садржају

 4. „PeroPeric“

  Svaka ti pogadja u centar,osim onog „lopovčić“,čuj lopovčić?
  Zdravko Obrvaš (kako ono napisa optimus)je i partiju napravio da se nakupi para.
  A partija mu je kao labudovo m…
  Da mi je znati ko su ti „ljudi“(da nekažem-ludi) koji su njemu poverovali i pošli za njim
  Foča je grad kriminala i to najvise zbog nezaposlenosti,a bajni načelnik (Bogu hvala još kratko samo)odbija da potpise mogućnost da se taj jadni (sa njim) narod zaposli
  Unistio je i fudbalski klub.Sve čega se dotakao unistio je

 5. FOČA – Kupoprodaja imovine „Srbinjeprevoza“, preduzeća u kome je u junu 2006. pokrenut stečaj, a 50 radnika, kojima se na ime neisplaćenih plata duguje 700.000 maraka, otišlo na biro, verovatno će imati sudski epilog. Jer, tvrdi se, reč je o „prevari na četiri točka“ i „nezakonito obavljenom poslu“, zbog čega bi se na optuženičkoj klupi vrlo lako mogao naći prvi čovek grada, socijalista Zdravko Krsmanović.
  Policija je ovih dana podnela krivičnu prijavu protiv Krsmanovića – nadležnom tužilaštvu u Trebinju, kojom se tereti da je upravo on sve to „nelegalno izrežirao i uradio“, bez odluke i ovlašćenja Skupštine opštine, „svesno kršeći zakon i propise“.
  Prvo je, kako piše u prijavi, „protivpravno dao punomoć Zoranu Ćosoviću, načelniku Odeljenja za privredu i društvene delatnosti, da u ime opštine Foča, na licitaciji 14. novembra 2007. godine, kupi nekretnine „Srbinjeprevoza“.
  Po pravu preče kupovine, imovina pomenutog kolektiva je i kupljena po najviše izlicitiranoj ceni, za pola miliona KM.
  Dana 18. decembra, zaključio je ugovor o kupoprodaji izlicitiranih nekretnina „Srbinjeprevoza“, koje je do 1992. godine poslovalo pod imenom „Fočatrans“, a koje su kasnije prodate firmi „Peđa- turs“, za isti iznos.
  Obe, kako se danas tvrdi, neregularne i kupovine i prodaje,obavljene su bez saglasnosti SO Foča, zbog čega se Krsmanović najpre našao „na udaru“ lokalnog SNSD, a Vlado Đajić, vlasnik „Autokomerca“, koji je, navodno, najviše oštećen u ovom najnovijem „fočanskom slučaju“, dostavio je obimnu dokumentaciju pravosudnim organima.
  On tvrdi da je na već pominjanoj licitaciji, na kojoj su „teško povređena prava drugih učesnika“, izlicitirao najveći iznos za kupovinu „Srbinjeprevoza“, a u preuzimanju vlasništva „omeo ga je Krsmanović“.
  Đajić smatra da treba ispitati „sumnjive tokove novca“.
  Krsmanović na sve optužbe poručuje da nastavlja dalje, da se ne plaši pritisaka i zastrašivanja, te da je reč o političkom pritisku i kreiranju kampanje za lokalne izbore, ali da će se ipak opet kandidovati za načelnika.

  STRATEŠKI PARTNER
  – OPŠTINA nije imala nove planove, pa je pronađen partner, preduzeće „Peđa-turs“, koje je pristalo i da zaposli većinu radnika „Srbinjeprevoza“ i do maja izgradi novu autobusku stanicu. Ona koja je deo imovine „Srbinjeprevoza“ ne radi od 28.februara, kada SO Foča nije prihvatila predlog odluke o davanju saglasnosti na ostvareno pravo preče kupovine i zaključenih kupoprodajnih ugovora za to preduzeće – rečeno nam je u Krsmanovićevom kabinetu.

  LICITACIJE
  – POSLE četiri neuspešne licitacije za prodaju „Sbinjeprevoza“, na petu se javila opština Foča po osnovu prava preče kupovine, a prethodile su konsultacije sa stečajnim upravnikom preduzeća Vasilijem Novovićem. Ako je to u sukobu sa Zakonom, zar stečajni upravnik nije trebalo da s tim upozna načelnika Krsmanovića – prokomentarisao je jedan od njegovih najbližih saradnika, želeći da ostane anoniman. http://www.novosti.rs/vesti/planeta.70.html:214003-Nacelnik-sve-zakuvao

  Nakon što je Zdravko Krsmanović zloupotrijebio položaj i kupio preduzeće “Srbinjeprevoz” ,Krsmanović je to isto preduzeće opet na nezakonit način prodaje preduzeću “Peđa Turs” čiji je vlasnik Predrag Kunarac, inače Krsmanovićev odbornik u skupštini opštine Foča.
  Međutim tu se ne završava putovanje nekadašnjeg “Srbinjeprevoza” . Naime Krsmanović je od samog početka imao namjeru da imovinu nekadašnjeg “Srbinjeprevoza” prebaci u vlasništvo svoje kćerke Ane Krsmanović odnosno njene Firme INTER-TURS što je na kraju i učinio nizom nezakonitih radnji i ugovora
  Ali ni tu nema kraja Krsmanovićevom lopovluku , naime kako bi obezbijedio prihod kćerkinoj firmi INTER-TURS Krsmanović je obezbijedio da INTER- TURS prođe na tenderu Opštine foča za nabavku svih protokolarnih potrebe opštine Foča i svih manifestacija koje organizuje opština Foča.
  Takođe firma INTER-TURS kupuje namjensko vozilo za čišćenje ulica a koje se opet plaća iz budžeta opštine Foča i kojim se na još jedan način čisti novac iz budžeta opštine Foča.

  http://img191.imageshack.us/img191/9089/unledpng33.png

  http://img14.imageshack.us/img14/2667/unledpng22.png

  I NA KRAJU NARAVNO KRAJ PUTA „SRBINJEPREVOZA“ U RUKE KĆERKICE ANE http://img42.imageshack.us/img42/561/unledbqe.png