Флоренс Артман: Запад је хтио ослободити Готовину

ЉУБЉАНА – Флоренс Артман, бивши портпарол главног хашког тужиоца Карле дел Понте, изјавила је да велике западне силе нису жељеле да Хашки суд одреди дугорочне затворске казне хртватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу. "Неке су велесиле жељеле да Готовина буде ослобођен", изјавила је Артман словеначкој ПОП ТВ. "Има много оних који сматрају да државе […]

понедељак, април 18, 2011 / 11:59

ЉУБЉАНА – Флоренс Артман, бивши портпарол главног хашког тужиоца Карле дел Понте, изјавила је да велике западне силе нису жељеле да Хашки суд одреди дугорочне затворске казне хртватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу.

"Неке су велесиле жељеле да Готовина буде ослобођен", изјавила је Артман словеначкој ПОП ТВ.

"Има много оних који сматрају да државе које судјелују у ратовима на својој територији не би требало да полажу рачуне када се ради о ратним злочинима. Хрватска је имала право да одбрани своју независности и цјеловитост, али злочиначки подуват који је за циљ имао етничко чишћење Срба је постојао", истакла је она.

Бивши портпарол хашког тужилаштва каже да судско вијеће није удружени злочиначки подухват доказивало искључиво записницима са Бриона, већ Хаг има и друге доказе, прије свега законска рјешења која су донесена након 1995. године, а којима је избјеглим Србима био забрањен повратак.

"То свједочи да је постојала намјера да се ослобођени терен етнички очисти", каже Артман.

И бивши главни тужитељ Хашког трибунала Карла Дел Понте изјавила је јуче да пресуда хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу одговара "стравичним злочинима који су почињени" и изразила наду да ће пресуда о жалбеном року бити потврђена, објавио је загребачки "Вечерњи лист".

"Задовољна сам, то је правда за жртве," рекла је Дел Понте коментаришући пресуду.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *