Флоренс Артман: Покренути истрагу против Мерона

Савјет безбједности Уједињених нација нема другог избора послије писма данског судије Фредерика Хархофа, у којем је навео да су хашке пресуде доношене под политичким притисцима, него да нареди истрагу против предсједника Хашког суда Теодора Мерона, изјавила је бивши портпарол главног хашког тужиоца Карле дел Понте Флоренс Артман. Хархоф је у писму које је послао на […]

субота, јун 15, 2013 / 15:05

Савјет безбједности Уједињених нација нема другог избора послије писма данског судије Фредерика Хархофа, у којем је навео да су хашке пресуде доношене под политичким притисцима, него да нареди истрагу против предсједника Хашког суда Теодора Мерона, изјавила је бивши портпарол главног хашког тужиоца Карле дел Понте Флоренс Артман.

Хархоф је у писму које је послао на 56 адреса, а чији су садржај објавили дански медији, навео да Хашки суд не дијели правду, већ спроводи политичке одлуке.

Он је навео да су ослобађајуће пресуде хрватским генералима Анти Готовини и Младену Маркачу, бившем команданту Војске Југославије генералу Момчилу Перишићу, те шефу СДБ Јовици Станишићу и његовом помоћнику Франку Симатовићу, противне свакој врсти правде. Он је Мерона оптужио да је вршио притисак на колеге у случајевима "Готовина" и "Перишић".

Артманова каже да је "јавна тајна у Трибуналу" да је Мерон кршио Статут, јер није поштовао независност других судија.

"Хархоф тврди да се Мерон ставио у службу САД и Израела. Да ли су те државе или неке друге, то не мијења ствар да постоје озбиљне сумње да је Мерон преобликовао пресуде да би задовољио политичке интересе. Тиме је прекршио своје професионалне обавезе односно Статут Трибунала," казала је Артманова и додала да на ове озбиљне оптужбе надлежни органи морају да реагују и смијене Мерона, ако се потврде тачним.
"Ако се утврди да независност и непристраност судија није поштована, онда је могућа и ревизија пресуда," закључила је Артманова.0 КОМЕНТАРА

  1. Ima li još ko da mu nije jasno zašto su ga dovezli na tenkovima, zašto smo u svakom pogledu, ekonomskom privrednom, duhovnom, bilooškom propali?
    Ima li još iko imalo pametan da ne vidi za koga radi, a protiv koga?
    Zbog ovozemaljskih blagodeti, prolaznih vrijednosti prodati svoju zemlju i narod svoj, jadan li je on, i jadni li su njegovi pajtaši
    Emiri likuju.
    Ima li iko da ne vidi da je tzv ugroženost naših zvaničnika u SA in0konstrukcija, mosadkonstrukcija za zaglupljene , priglupe, glupe i izmanipulusane?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *