Флоренс Артман: Хашки трибунал је политички суд

Некадашњи портпарол Хашког тужилаштва Флоренс Артман, оцијенила је да је Трибунал посљедњих година промијенио „правила игре“, и да су неке ослобађајуће пресуде биле политичке природе. "Када је ријеч о исходу суђења, наметнули су се неки критеријуми, не да се суди на основу чињеница, већ на основу политике. У том смислу медији су се аналитички бавили […]

среда, новембар 13, 2013 / 16:06

Некадашњи портпарол Хашког тужилаштва Флоренс Артман, оцијенила је да је Трибунал посљедњих година промијенио „правила игре“, и да су неке ослобађајуће пресуде биле политичке природе.

"Када је ријеч о исходу суђења, наметнули су се неки критеријуми, не да се суди на основу чињеница, већ на основу политике. У том смислу медији су се аналитички бавили антиципирањем пресуда", рекла је Артманова.

Она сматра да медији нису имали утицај на серију ослобађајућих пресуда Трибунала по командној одговорности, без обзира што су поједине ослобађајуће пресуде најављене у регионалним медијима.

"Сматрам да медији нису имали било какав утицај на ослобођујуће пресуде Хашког трибунала. Медији јесу говорили о тим пресудама и морам да признам да сам и ја учествовала у тим дискусијама", рекла је Артманова црногоским електронским медијима.

Она је навела да је јавност схватила шта се дешава и јасно назначила Хашки трибунал као политички суд.

Артманова, која је у посљедње вријеме препозната по критици Хашког трибунала, додала је да је, као неко ко добро познаје рад те институције, била забринута због "промјене курса и правних правила игре у Трибуналу".

Новинар и публициста Флоренс Артман, боравила је протекла два дана у Подгорици, гдје је учествовала као панелиста на медијској конференцији "Ријеч, слика и непријатељ".Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *