Физичар тврди да је открио смисао живота

Џереми Ингланд, физичар Технолошког института у Масачусетсу (МИТ) тврди да живот није толико мистериозан као што се чини, упркос томе што је настао из неживе материје.

уторак, октобар 4, 2016 / 13:16

Џереми Ингланд, физичар Технолошког института у Масачусетсу (МИТ) тврди да живот није толико мистериозан као што се чини, упркос томе што је настао из неживе материје.

У новом научном раду, он објашњава како једноставни физички закони чине сложени живот вјероватнијим. Другим ријечима, веће изненађење би било да нема живота у свемиру, него да постоји планета пуна живота каква је Земља.

Шта је заједничко за све материје? Све апсорбују и емитују енергију. Док камен апсорбује малу количину енергије, прије него што остатак распрши назад у свемир, живот упија више енергије и отпушта мање. То га чини бољим за редистрибуцију енергије и процес конвертовања и трошења енергије је једноставно фундаментална карактеристика свемира.

Према Ингланду, други закон термодинамике животу даје значење.

Замислите шољу вруће кафе која се налази на собној температури. У једном тренутку ће и шољица кафе попримити собну температуру и тако ће и остати – њена енергија се расула.

Сада замислите молекуле топлог праисконског океана. Ингланд тврди да се материја полако, али неизбјежно реорганизовала у облике који боље користе топлу енергију океана.

Снага Ингландове теорије је у томе да она даје увид у физичке основе Дарвинове теорије еволуције и помаже у објашњавању неких еволуционих тенденција које сама еволуција не може објаснити.

Прилагођавање које није од очигледне користи врстама, могу се објаснити овом теоријом.

“Разлог због ког организам показује карактеристике X више него Y,не морају бити због тога што је X у бољој форми од Y, него зато што физичка ограничења чине развој једноставнијимза X, него за Y”, каже он. Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *