Фирме и грађани Српске затражили репрограм пола милијарде КМ кредита

Грађани и привредници у Српској затрпали су банке захтјевима за привремени мораториј на отплату кредита. Од краја марта, када им је та могућност отворена па до 20. априла, укупно је запримљено 3.777 захтјева у укупном износу од 519 милиона марака, подаци су Агенције за банкарство Републике Српске.

петак, 1 маја, 2020 / 19:42

Из података Агенције се види да је вирус корона направио подједнако велике проблеме и становништву и привреди.

Клијенти, физичка лица су упутили 3.182 захтјева за привремени мораториј у укупном износу од око 90 милиона марака, док су правна лица доставила непуних 600 захтјева за обавезе од 430 милиона КМ.

Банке су одобриле 1844 "привремених" мораторијума у укупном износу од 208 милиона КМ, што показује како је тек сваки други захтјев био одобрен по овом основу.

Из Агенције поручују како су банке додатно и самоинцијативно одобриле "привремени" мораторијум за 1716 клијената, чија вриједност кредита износи 27,5 милиона марака.

Било је и оних којима није одговарао само привремени мораториј током ванредног стања, те су банке дугорочно пролонгирале наплату преко 200 милиона марака.

Када је ријеч о физичким лицима, у броју захтјева за одобрењем неке од посебних мјера, доминирају захтјеви клијената који користе кредите за општу потрошњу.

Посматрајући са аспекта секторске структуре правних лица, највише захтјева за неком од посебних мјера, укључујући и "привремени мораторијум", поднијели су привредни субјекти из сектора трговине, прерађивачке индустрије и саобраћаја.

Агенција за банкарство Републике Српске је крајем марта донијела Одлуку о привременим мјерама банака за ублажавање негативних економских посљедица узрокованих вирусним обољењем ЦОВИД-19.

Том одлуком је омогућено да банке одобравају одређене олакшице клијентима чија је кредитна способност погоршана, односно чији су извори за отплату смањени и тиме им је онемогућено или ће бити онемогућено измиривање обавеза према банци.

Дефинисана је и обавеза банака да у року од 15 дана од дана ступања на снагу донесу Програм посебних мјера које ће одобравати својим клијентима.

Све банке Републике Српске су у дефинисаном року, односно до 08.04.2020. године усвојиле Програм посебних/привремених мјера и на својим интернет страницама објавиле информације о посебним мјерама. Такође, предметном Одлуком дефинисана је обавеза банака да на декадној и мјесечној основи информишу Агенцију о ефектима реализације посебних мјера у складу са формом коју је прописала Агенција”, казали су за пословни портал Капитал у Агенцији за банкарство РС.