Финска одустаје од пројекта давања плате и за оне који не раде

Финска влада одлучила је да не продужи пилот пројекат исплате основног дохотка, који је привукао велику пажњу свјетске јавности.

среда, април 25, 2018 / 17:04

Тренутно 2.000 незапослених Финаца мјесечно добија исплату од 560 евра као основни приход.

“Жеља владе да настави финансирање нестаје. Одбили су да то додатно финансирају”, изјавио је Оли Кангас, један од аутора експеримента.

Неки виде основни приход као начин да се незапослени привремено запосле. Главни аргумент је био да ће ако се без изузетка свима плати, основни приход гарантовати сигурност. То би могло да помогне по питању све веће несигурности радног статуса.

Присталице кажу да ће основни приход појачати мобилности на тржишту рада јер би људи и даље остваривали приход између послова.

Финска је двогодишњи пилот пројекат почела у јануару 2017, као прва европска земља која тестира безусловни основни приход. Насумично је одабрано 2 000 учесника, сви незапослени.

Међутим, пројекат неће бити продужен након ове године, а влада сада испитује друге могућности за реформу система финске социјалне заштите.

„Мало сам разочаран да је влада одлучила да не прошири пројекат”, каже професор Кангас, истраживач са Института за социјално осигурање, агенције финске владе.

Он каже да је влада одбила захтјев тог Института за додатних 40 до 70 милиона евра за финансирање основних прихода за групу запослених Финаца, умјесто што ограничава екперимент на 2.000 незапослених особа.

Резултати двогодишњег пилот пројекта биће објављени крајем 2019.3 КОМЕНТАРА

  1. BiH i Republika Srpska imaju najjači sistem socijalne zaštite na svijetu.
    Dušanka Majkić i Milica Marković su živi primjerci. Ako Milicu boli kičma čitav SNSD treba da bude popljuvan i omražen u javnosti zato što je nekome malo da mu dadneš čitav novac Azerbejdžana.

  2. Zaboravio sam Gladnog,to možete pronaći i obavezno pročitajte kod Vaskovića.
    Gladni u srpskoj imaju najjaču moguću zaštitu ali moraju platiti pikslu bez obzira na to što su gladni.

  3. Čekaj bre, a nigde vest da je narod koji je prvi ždrao kašikom & viljuškom, dok su drugi čačkali nos teledirigovanim brabonjkom, prvi na svetu patentirao masno placanje nerada !?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *