Филмски документовано понашање џиновских панди у природном окружењу

Недавно су чланови патроле из Националног парка џиновских панди Дејанг, приликом прегледа података са инфрацрвене камере постављене на дрвету, примјетили младунче џиновске панде како "маркира" дрво, пише кинески дневник "Сичуан дејли".

четвртак, 23 децембра, 2021 / 13:53

Дејанг је покренуо пилот систем за "Национални парк џиновских панди" 2016. године, али ово је први пут да су џиновске панде фотографисане и да је њихово понашање снимљено.

Замјеник шефа Административног одјељења "Националног парка џиновских панди" Дејанг Џао Вејхунг рекао је да је укупна површина парка Дејанг 595 километара квадратних.

Парк обухвата велики број ријека, пећина, стијена и животињских станишта.

Према статистичким подацима из "Четвртог националног истраживања џиновских панди", у парку Дејанг има пет џиновских панди.

Број панди је мали, али већ три године заредом појављују се пред инфрацрвеним камерама.

Почетком ове године, снимљена је мајка панда са младунчетом.

Учесталост снимака дивљих панди, три године заредом, указују на то и да је еколошко окружење парка Дејанг повољно, а услови за живот читавих породица џиновских панди стабилни.

Овим је пружена и могућност релевантним стручњацима, научницима и особљу јер се, у протеклих 20 година младунци џиновских панди, нису појављивали у парку Дејанг, што је указивало на уништавање њихових станишта природним катастрофама попут земљотреса и клизишта, али и људском активношћу.

Према ранијим подацима, велики број локалних домаћинстава био је ангажован у рударству, транспорту и другим сличним индустријама. Стварана је велика бука и уништавана вегетација, што је утицало на животну средину и опстанак дивљих животиња и биљака.

Од 2017. године, у граду Дејанг је предузет низ мјера за обнову 10.000 хектара еколошке средине, обновљено је 10,38 хектара вегетације у рударским подручјима и постепено обнављано првобитно станиште џиновских панди.

Поред дивљих џиновских панди, недавно су се у парку Дејанг појавиле многе друге ријетке дивље животиње.

Резултати првог истраживања о биодиверзитету на терену у парку Дејанг, које је почело у октобру ове године, показали су три нова рекорда о распрострањености фазана – тибетанске коке, средњеазијске јаребице и сњежне јаребице.

У парку Дејанг тренутно има 12 врста фазана.