Филм "У кавезу" је поновни злочин над жртвама и ругање истини

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији упутило је јуче оштар протест и изразило снажно негодовање амбасади Француске у Београду, Министарству културе Француске и Државном тужилаштву Француске поводом снимања и приказивања филма "У кавезу". Ријеч је о филму у коме је извргнута истина: Албанци представљени као жртве убистава и трговине људским органима, а […]

четвртак, 4 августа, 2011 / 15:06

Удружење породица киднапованих и убијених на Косову и Метохији упутило је јуче оштар протест и изразило снажно негодовање амбасади Француске у Београду, Министарству културе Француске и Државном тужилаштву Француске поводом снимања и приказивања филма "У кавезу".

Ријеч је о филму у коме је извргнута истина: Албанци представљени као жртве убистава и трговине људским органима, а Срби као починиоци тих стравичних злочина.

"С гнушањем и презиром смо примили вест о постојању оваквог назови филма који, под плаштом умјетности и слободе изражавања, свјесно настоји да прекроји стварност и кривотвори чињенице о томе ко су, заправо, стварне жртве нелегалне трговине органима на Косову и Метохији", наведено је у протесту Удружења.

Породице српских жртава подсјећају да се филм појавио нешто прије него што је на основу извештаја Дика Мартија у Парламентарној скупштини Савета Европе усвојена Резолуција о трговинини органима киднапованих Срба и других неалбанаца на КиМ и у Албанији.

"Послије тога је целој домаћој и светској јавности сасвим јасно да су жртве били Срби и други неалбанци, а починиоци злочина и трговци њиховим органима албански терористи", истакнуто је у саопштењу Удружења.

Подсјећа се да је на КиМ од 1998. године отето и нестало преко 1.000 Срба и мањи број других неалбанаца; да до данас није ријешена судбина више од 500 особа и да "породице с разлогом стрепе да су њихови најрођенији били жртве управо нелегалне трговине органима."

Истакавши да је филм "У кавезу", без сумње, "поновни злочин над овим жртвама и недопустиво ругање истини и чињеницама", породице жртава су затражиле да на овај фалсификат реагују државни органи Србије.

Породице су уједно оцијениле да је филм "У кавезу" својеврсни "шамар нашим сценаристима, редитељима и продуцентима који за тринаест година од првих присилних нестанака косметских Срба и неалбанаца и трговине њиховим органима, и поред бројних сведока злочина и обиља материјала, нису нашли за сходно да на ову тему сниме ни један документарни нити играни филм."

Филм "У кавезу" финансирали су Албанци, сниман је у Француској и од октобра прошле године видело га је око 100.000 људи.Један од продуцената је познати француски "Канал плус", а међу глумцима је пет из нашег региона. На његовој најавној шпици стоји да је наводно снимљен према истинитим догађајима.

Тек прошлог мјесеца домаћи медији су објелоданили да је реч о дијелу "најцрње пропаганде" који кривотвори стварну причу о "жутој кући" у Албанији где су, према извештају Дика Мартија , отетим Србима с КиМ вађени органи ради трговине.