Филм о генералу Михаиловићу у Бањој Луци

Удружење Баштионик организује премијерно приказивање документарног филма "Генерал Дража Михаиловић" у уторак 15.октобра у Концертној дворани Културног центра Бански двор у Бањој Луци с почетком у 19ч.

понедељак, 14 октобра, 2019 / 15:45

Филм прати до сада неиспричану животну драму Драгољуба Драже Михаиловића, ђенералштабног официра (ранг данашњег доктора војних наука), учесника шест ратова, уз сведочење актера, коментаре америчких стручњака, снимке места преломних догађаја и необјављене архивске видео записе, од рођења 14. априла 1893. године до његове ликвидације – у зору 17. јула 1946.

Филм је снимљен у продукцији Погледа, једног од првих опозиционих и антикомунистичких медија у Србији. Након бројних текстова, а потом и књига о генералу Михаиловићу и Југословенској војсци, од 2013. године "Погледи" се баве и снимањем документарних филмова, што им од 2017. године постаје главна дјелатност.

— Све што није у овом филму налази се у серији "Краљевина Југославија у Другом светском рату" која има 18 епизода и траје девет сати. Ту је оно што није баш лично везано само за лик Драже Михаиловића, већ како је почео Други, па како је завршен Први светски рат, Лондонски споразум, мала Антанта, убиство краља Александра, све у детаље… Прво смо урадили серију, а онда из серије извукли оно што је лично важно за Дражу, рецимо 28. мај 1943. године, па убиство – каже аутор филма господин Милослав Самарџић.

Одломак из филма