Филиповић: Ја сам Алију наговорио да поништи потпис из Женеве

Академик из Сарајева Мухамед Филиповић тврди да је идеја о бошњачкој држави и данас присутна код појединих високопозиционираних бошњачких политичара. "Због идеје о бошњачкој држави, неке особе и данас фигурирају веома високо у бошњачкој политици, али таква идеја је неизводљива", рекао је Филиповић. Филиповић је за федералне медије испричао да су заговорници идеје о стварању […]

уторак, март 20, 2012 / 09:39

Академик из Сарајева Мухамед Филиповић тврди да је идеја о бошњачкој држави и данас присутна код појединих високопозиционираних бошњачких политичара.

"Због идеје о бошњачкој држави, неке особе и данас фигурирају веома високо у бошњачкој политици, али таква идеја је неизводљива", рекао је Филиповић.

Филиповић је за федералне медије испричао да су заговорници идеје о стварању муслиманске државице у рату били Алија Изетбеговић и Харис Силајџић.

Он је навео да је Алија Изетбеговић потписао споразум у Женеви, у љето 1993. године, којим се прихвата приједлог међународне заједнице о уређењу БиХ као уније три различите државе.

Према Филиповићевим ријечима, овим потписом унутар БиХ би се створила муслиманска државица, што је и био циљ тадашњих владајућих институција у Сарајеву.

Филиповић је објаснио и како је помогао да се "превазиђе та ситуација када је Изетбеговић схватио да је погријешио".

"Алија ме позвао код себе у собу, гдје ми је рекао да је погријешио и тражио од мене савјет како да се та ситуација превазиђе. Ја сам му рекао: Сад ћемо написати једно писмо Овену и Столтенбергу у којем ћеш им рећи да ти није јасно да ли ће таква унија бити јединствен државноправни и међународни субјект и да зато поништаваш свој потпис" – рекао је Филиповић.

Он је навео да је одржан и Бошњачки сабор да би се размотрила одлука о доношењу устава новостворене бошњачке државе, као и именовању Алије Изетбеговића за њеног првог предсједника.

Према тврдњама Филиповића, све се то дешавало у тајности, у подруму хотела "Холидеј Ин", а међу најгорљивијим присталицама ове идеје био је Харис Силајџић.

"Међу најгорљивијим присталицама идеје о бошњачкој држави био је Харис Силајџић. На своје сам уши слушао Силајџића како објашњава да су међународни услови такви да је могућа бошњачка држава, а да међународна заједница, као и Србија и Хрватска неће имати ништа против тога", испричао је Филиповић, преноси "Дневни аваз".0 КОМЕНТАРА

  1. Шта је шупак!? Смрт куца на врата,па си као олакшаваш душу.Академски прдоња због кога су толики клинци изгинули.
    Нећу ти халалити, прдоња

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *