Филип Вујановић: Било ми успут до Дубровника

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић са сарадницима посјетио је јуче Требиње, и истакао да између двије земље  нема отворених питања.  Разговарао: Небојша Вукановић   Вујановић очекује да ће са сусједима ускоро бити потписан споразум о регулисању државне границе.   – Односи Црне Горе са Републиком Српском и Босном и Херцеговином су на високом нивоу, и […]

уторак, октобар 26, 2010 / 18:15

Предсједник Црне Горе Филип Вујановић са сарадницима посјетио је јуче Требиње, и истакао да између двије земље  нема отворених питања.

 Разговарао: Небојша Вукановић

 
Вујановић очекује да ће са сусједима ускоро бити потписан споразум о регулисању државне границе.
 
– Односи Црне Горе са Републиком Српском и Босном и Херцеговином су на високом нивоу, и ја сматрам да они могу да послуже за примјер добре сарадње. Нема отворених питања, а закључилин смо и више важних међудржавних споразума. Надам се да ћемо ускоро потписати и споразум, који ће бити први међу бившим југословенским републикама, који се односи на регулисање саме границе.
 
Што се тиче ствари унутар и дешавања у Босне и Херцеговине ми смо увијек сматрали да се унутар Босне и Херцеговине афирмише максимално позитивна енергија, како би се нашао најбољи модел и договор, који ће обезбједити да са једне стране постоји економична и функционална држава, а да се са друге стране испоштује констутивност и равноправност три народа. Који ће бити модел кроз који ће се то пронаћи, мислимо да је најбоље да се то пронађе у договору представника три народа.
 
Ми као сусједи и пријатељи желимо да се пронађе најоптималније рјешење за грађане Босне и Херцеговине и њена три народа.
 
Филип Вујановић каже да су односи са Србијом потпуно нормализовани након одлуке о признању независности Косова, и да је посјета предсједника Србије Бориса Тадића знатно унаприједила сарадњу и односе између двије државе које су донедавно биле у заједници.
 
– Односи су потпуно нормализовани, и дошли су на ниво који је и раније постојао. Ја не бих рекао да су односи раније били лоши, али су били испод оног нивоа који смо имали након признања и успостављања дипломатских односа. Мислим да смо успјели да направимо онај ниво комуникације у политичкој и економској равни који је примјерен односима двије сусједне државе. Ја лично сматрам да Црна Гора и Србија треба да имају изузетно блиске и садржајне односе у функцији интереса грађана, њихове добре комуникације и економске сарадње.
 
Недавно је била и веома важна званична посјета предсједника Србије Бориса Тадића која је била сјајна. Ми смо тада превазишли кризу у односима коју је изазвала одлука о признању независности Косова. Ми смо током посјете дали објашњење за ту нашу одлуку, и ја сам увјерен да се оно разумјело у Србији. Оно је у функцији наших интеграционих циљева и поштовања онога што су реалности, комуникација са Косовом коју ми желимо да имамо у оном интезитету и садржају који је потребан нашим грађанима и нашој економнији.
У посљедње вријеме све је више заплијена наркотика и друге робе, која се илегално пребацује преко границе Црне Горе и Републике Српске. Вујановић, као бивши министар унутрашњих послова, каже да је Црна Гора опредјељена за заједничку борбу против организованог криминала са свим сусједним државама.
 
– Црна Гора је апсолутно опредјељена да са Босном и Херцеговином, али и са осталим државама, има пуну комуникацију како би се заједно борили против криминала, нарочито против оног организованог. Криминал не познаје границе, па је неопходно да ни полиција не би требала да има границе или неке препреке за борбу против криминала. Сигуран сам да препреке не постоје, и што се тиче Црне Горе биће учињено све да имамо један уређен и организован однос у борби свих држава и полицијских агенција против свих облика криминала.
 
Занимљиво је да је ноћ прије посјете Дубровнику, гдје ће Филип Вујановић бити гост на Самиту који организује савјет Европе и који је посвећеном помирењу међу бившим југословенским републикама, телевизија Црне Горе емитовала филм „Рат за Дубровник“. Филм је настојао да оправда улогу актуелног црногорског руководства у ратним дешавањима 1991, године, а предсједник Црне Горе каже да су односи са Дубровником нормализовани након извињења које је упутио премијер Мило Ђукановић.
 
– Односи са Дубровником су у потпуности отворени, и задовољавају потребе и Дубровника и Херцег Новог и бококоторског простора да будемо у једном односу пуне компактибилности свих наших интереса како би се искористили заједнички потенцијали оба простора, и Црне Горе и Хрватске. Црна Гора се суочила са прошлошћу, саопштила свој доживљај прошлости, упутила извињење Хрватској која га је разумила и прихватила на прави начин и у пуном садржају.
Нема нити једног разлога да са Дубровником немамо однос који је примјерен и Дубровнику и Херцег Новом и цијелој регији. Добра сарадња и односи однос су за напредак, и мислим да треба ствари водити у том смјеру“
 
Предсједник Црне Горе није говорио о дешавањима унутар Црне Горе. Са својим сарадницима Вујановић је обишао ужи центар Требиња, Стари Град и споменик Петра Другог Петровића Његоша и пјесника Јована Дучића. Предсједник је након ручка у башти чувеног ресторана „Бежиград“ напустио Требиње и отпутовао за Дубровник.
Није први пут у Требињу
Филип Вујановић кажа да није први пут у Требињу, и да је примијетио позитивн промјене у инфраструктури
 
– Нисам први пут у Требињу, и долазио сам безброј пута у Требињу. Намјерно сам свратио јер сам на путу за Дубровник, гдје се одржава једна регионална конференција. Видим позитивне промјене, изграђен је нови савремен гранични прелаз на Клобуку са Никшићем, и сигуран сам да ће то побољшати односе између два града који су одувјек били на високом нивоу“
А путарина?
Путарина на правцу Требиње – Херцег Нови кошта 3 евра, а предсједник Црне Горе каже да не постоји могућност да се цијена путарине смањи.
 
– То не зависи од односа двије Владе који је веома близак, јер је то рађено са концесионим уговором. То је тако раније договоренои и не постоји могућност накнадих измјена, а овај нови пут значајно је побољшао путну комуникацију Херцеговине са црногорским приморјем, и због тога је веома значајан и важан не само за Требиње и Херцег Нови већ и за друге градове у овој регији.
 

 

 


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *