Филе: Политичари у БиХ би се требали угледати на своју фудбалску репрезентацију

Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе изјавио је данас да је неопходно постићи компромис који ће откључати "браву интеграција" БиХ у ЕУ и грађанима вратити повјерење у могућност политичара да отворе европски пут, јавио је дописник Срне из Брисела. Представљајући пакет проширења 2013. године пред Комитетом за спољње послове Европског парламента, Филе је поручио да […]

среда, 16 октобра, 2013 / 14:58

Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе изјавио је данас да је неопходно постићи компромис који ће откључати "браву интеграција" БиХ у ЕУ и грађанима вратити повјерење у могућност политичара да отворе европски пут, јавио је дописник Срне из Брисела.

Представљајући пакет проширења 2013. године пред Комитетом за спољње послове Европског парламента, Филе је поручио да БиХ стоји у мјесту и да би политичари требало да се угледају на "тимски дух и успјехе које је постигла фудбалска репрезентација те земље".

"Моја порука политичарима јесте да пратите ваше фудбалере и испуните очекивања грађана", нагласио је Филе.

Филе је политичарима у БиХ поручио да је неопходно испунити услове за потпуну примјену Споразума о стабилизацији и придруживању и подношење кредибилне апликације за ЕУ.

Када је ријеч о другим земљама западног Балкана, Филе је оцијенио да је "2013. историјска година за Србију", те да се радује почетку преговора о чланству почетком наредне године.

Истовремено, европски комесар препоручио је да Албанија добије статус кандидата, уз обавезу да појача борбу против криминала и корупције.